Čini li vam se da su burgeri i pljeskavice koje jedete u restoranima i zalogajnicama uvijek bolji od onih koje sami pripremate, evo vam mali trik uz koji će i vaši postati baš kakvi trebaju biti. Tajna nije u nekom čudnovatom dodatku, nego u nečemu što ćete s pljeskavicom ili burgerom napraviti prije nego ga bacite na tavu ili roštilj.
Sve što trebate napraviti je izbušiti ili lagano udubiti sredinu pljeskavice prije pečenja. Taj mali trik zaista pomaže mesu da zadrži oblik i da se ne napuhne ili stisne u lopticu tijekom pečenja i zato ga koriste čak i iskusni roštilj-majstori i profesionalni kuhari.
Kada pečete pljeskavicu (ili burger), osobito ako je od čistog mljevenog mesa bez dodataka poput luka, namočenog kruha ili krušnih mrvica, vlakna mesa se zatežu pod utjecajem topline i tjeraju sokove prema sredini. Taj pritisak uzrokuje da sredina pljeskavice nabubri prema gore, a rubovi se povuku. Rezultat je "gobava" umjesto ravne pljeskavice.
Ako prije pečenja napravite malu udubinu u sredini (prstom, stražnjim dijelom žlice ili palcem), meso ima prostora "raditi" i širenje topline se ravnomjernije rasporedi. Tako pljeskavica ostaje ravna i pravilna, što je posebno važno ako želite da dobro sjedne u pecivo.
Ovaj mali zahvat ima još jedan bonus: tako ćete imati ravnomjernije pečeno meso, umjesto burgera kojem je sredina još sirova dok su rubovi prepečeni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....