StoryEditorOCM
Savjetibit će baš kako treba

Za najbolje pljeskavice i burgere iskoristite trik profesionih majstora roštilja. Ne treba vam nikakav tajni sastojak!

Piše T. S. M.
31. svibnja 2025. - 09:15

Čini li vam se da su burgeri i pljeskavice koje jedete u restoranima i zalogajnicama uvijek bolji od onih koje sami pripremate, evo vam mali trik uz koji će i vaši postati baš kakvi trebaju biti. Tajna nije u nekom čudnovatom dodatku, nego u nečemu što ćete s pljeskavicom ili burgerom napraviti prije nego ga bacite na tavu ili roštilj.

image
Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Sve što trebate napraviti je izbušiti ili lagano udubiti sredinu pljeskavice prije pečenja. Taj mali trik zaista pomaže mesu da zadrži oblik i da se ne napuhne ili stisne u lopticu tijekom pečenja i zato ga koriste čak i iskusni roštilj-majstori i profesionalni kuhari. 

Kada pečete pljeskavicu (ili burger), osobito ako je od čistog mljevenog mesa bez dodataka poput luka, namočenog kruha ili krušnih mrvica, vlakna mesa se zatežu pod utjecajem topline i tjeraju sokove prema sredini. Taj pritisak uzrokuje da sredina pljeskavice nabubri prema gore, a rubovi se povuku. Rezultat je "gobava" umjesto ravne pljeskavice.

image
Creative Touch Imaging Ltd/Nurphoto Via Afp

Ako prije pečenja napravite malu udubinu u sredini (prstom, stražnjim dijelom žlice ili palcem), meso ima prostora "raditi" i širenje topline se ravnomjernije rasporedi. Tako pljeskavica ostaje ravna i pravilna, što je posebno važno ako želite da dobro sjedne u pecivo.

Ovaj mali zahvat ima još jedan bonus: tako ćete imati ravnomjernije pečeno meso, umjesto burgera kojem je sredina još sirova dok su rubovi prepečeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 03:06