StoryEditorOCM
Savjetiza najbolje slastice

Za najbolji štrudel koji ste ikad ispekli nedostaje vam još samo ovaj sastojak. Dodajte ga nadjevu, jeftin je, a čuda radi

Piše T. S. M.
3. listopada 2025. - 09:58

Obožavate štrudele, ali čini vam se da vašima uvijek nešto nedostaje? Nadjev je uvijek pomalo tanak, a ponekad, koliko god da ste se trudili dobro ga ušuškati u kore, pronađe put prema vani pa iscuri i zagori?

Sve ove probleme riješit će jedan sastojak koji ima manje-više svaka kuhinja, a to je - griz. Da, sasvim običan griz, onaj koji volimo kuhati na mlijeku ili od njega radimo obožavane njokiće za juhu.

image
/Shutterstock

Što griz radi u štrudelu?

No ni njegova uloga pri izradi štrudela nije zanemariva. Griz u štrudelu rješava problem s voćnim nadjevima koji puštaju puno soka, a to se prvenstveno odnosni na šljive, trešnje, višnje, jagode i marelice, dok stvar s jabukama ovisi o sorti.

image
Damir Senčar/Afp

Radite li štrudel s jabukama kao što su kiselkaste i sočne granny smith ili jonatan, velika je vjerojatnost da će pustiti puno soka pa im griz dobro dođe, dok slađe i brašnaste sorte, poput zlatnog delišesa, često ne trebaju nikakav dodatak (ali malo mljevenih oraha lijepo će upiti eventualni višak sočnosti te usput obogatiti nadjev).

Koliko griza dodati u štrudel?

Ako se pitate koliko griza dodati, evo vam općenita računica: obično je dovoljno dodati oko 3 žlice griza na kilogram voćnog nadjeva, no sve ovisi o vrsti voća.

image
Frank Fell/Robertharding Via Afp

Najbolje je griz umiješati nakon što je voću dodan šećer pa malo pričekati i vidjeti hoće li se pojaviti još soka te u tom slučaju dodati još jednu žlicu. Griz se, također, može dodati posipanjem po voću raspoređenom po korama, no na onaj prvi način moći ćete biti sigurni da ste pogodili točnu količinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 02:18