Ako ste ikad pekli domaće krafne, sigurno ste iskusili strepnju oko toga hoćete li na kraju pripreme dobiti mekane, pahuljaste krafnice u koje je užitak zagristi ili ćete završiti sa žilavim, masnim komadima tijesta koji nikome nisu nimalo primamljivi. Idućeg puta nećete imati razloga za brigu, jer otkrit ćemo vam kako ćete postići savršenstvo kojem se nadate, a također ćemo vam otkriti i što točno trebate napraviti da bi vam krafne danima ostale svježe i mekane.
Kako vam krafne ne bi upile previše ulja, u tijesto obavezno dodajte barem žlicu alkohola. To može biti rum, maraschino ili rakija, ovisno o tome koji okus preferirate.
Pored toga, važno je voditi računa o ulju za prženje. Njega prvenstveno treba biti dovoljno da krafne slobodno plivaju, a zatim ono mora biti odgovarajuće temperature. Preporučljivo je da se ulje za prženje krafni zagrije na temperaturu između 180 i 190 stupnjeva Celzija, a ako nemate slastičarski termometar poslužit će vam drška drvene kuhače: uronite je u ulje i promatrajte vide li se okko nje mjehurići. Kad ih ugledate, ulje je spremno.
Pripazite i na količinu krafni koje spuštate u ulje, ako ih odjednom dodate previše, ulje će se ohladiti, a krafne će se napiti masnoće.
Evo vam i trik za čuvanje krafni u optimanom stanju: držite ih u kutijama ili posudama obloženima upijajućim papirom. Zadatak papira nije samo upiti višak masnoće, nego i vlage koja nastaje kondenzacijom, a krafne može učiniti žilavima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....