Vrijeme je kad počinjemo spremati zimnicu na veliko. Sezona kuhanja džema primjerice od višanja ili kiseljenja cikle (bar prva vožnja) je prošla, ali pravite li zimnicu to je bilo tek lagano zagrijavanja jer vrijeme pravog obilja tek nastupa. Razne vrste salata, šalše, sataraši, džemovi... Sve to možemo spremiti u teglice i uživati kroz zimu.
I dok površinska plijesan u teglici džema nije nužno totalna šteta, jednom kad ajvar ili šalša fermentiraju postaju za otpis. Kvarenje nastupa kad mikroorganizmi imaju uvjete za razvoj, odnosno kad je prisutan kisik. Upravo zbog toga da bismo kisiku onemogućili ulazak i djelovanje, ključno je pravilno zatvoriti staklenke.
Mikroorganizme ćemo riješiti visokim temperaturama i pridržavanjem higijenskih mjera, a kisik vakumiranjem teglica. Da biste to postigli dovoljna su dva jednostavna poteza. Prvo, savjetujemo da svaki put koristite nove poklopce, nisu skupi, a isplati se. Nakon što je jednom iskorišten, ne možete se pouzdati da će taj poklopac ispuniti svoju ulogu kako treba, pogotovo ako je korišten nož za otvaranje!
Drugo što možete učiniti za sigurnost vaše zimnice je da staklenke nakon zatvaranja okrenete naopako, odnosno na poklopac, i ostavite ih tako preko noći (slobodno i dulje). Na ovaj način sigurno ćete istisnuti sav prisutan zrak, a osim toga posužit će kao dodatna provjera jeste li dobro zatvorili teglicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....