Gulaš je jedno od najomiljenijih jela na svijetu, ali mnogi priznaju da ga nikada ne uspiju skuhati baš onako kako bi htjeli. Ponekad ispadne previše rijedak, ponekad bez dovoljno okusa, a često je problem i meso koje ne omekša kako treba. Dobra vijest je da se sve to može izbjeći ako se obrati pažnja na nekoliko jednostavnih pravila te tako nauči izbjeći uobičajene greške zbog kojih gulaš ne uspije kako treba.
Želite li uživati u jelu sa sočnim mesom koje se topi u ustima od mekoće i umakom tako gustim i aromatičnim da ga poželite počistiti s tanjura komadićem kruha, trebat ćete obratiti pažnju na nekoliko bitnih stavki. Evo što je ključno kod pripreme gulaša.
Koje meso odabrati za gulaš
Najčešće se priprema od junetine ili govedine, jer upravo te vrste mesa daju najbolju teksturu i okus. Plećka i vrat su najbolji izbor, dok se but ne preporučuje jer je meso krto pa ostaje vlaknasto i manje mekano.
Tajna najukusnijeg gulaša
Luk je temelj svakog gulaša, a mnogi baš tu naprave nepopravljivu pogrešku. Ako se predugo pirja, luk gubi teksturu i okus, a ako ostane presvijetao, jelo neće imati potrebnu dubinu okusa. Važno je pronaći ravnotežu, jer pravilno dinstan luk igra jako bitnu ulogu u okusnom profilu ovog jela.
Kako narezati meso za gulaš
Meso za gulaš se reže na veće kocke, do pet centimetara. Na taj način gulaš dobiva punoću i sočnost, iako meso možda ne izgleda „uredno“ na tanjuru. S mesa je potrebno ukloniti samo opne i tetive, dok masnoću treba ostaviti. Ona se prilikom kuhanja otapa i jelu daje aromu i bogatiji okus.
Koje vino staviti u gulaš
Ne štedite na vinu niti na njegovoj kvaliteti. Najbolje je koristiti crno vino koje i inače volite piti, jer će upravo ono oblikovati konačan okus jela. Ako je vino dobro u čaši, bit će izvrsno i u gulašu.
Najbolji začini za gulaš
Postoje brojne varijante ovog jela, za koje se koriste različiti začini pa je tako, primjerice, gulaš u Mađarskoj jušan i ljut, dok je austrijski poznat po izraženoj aromi, ali bez jače ljutine. Kod nas je gulaš uvijek začinjen paprikom, pri čemu je dopušteno igranje količinom i izborom između slatke i ljute, a mnogi mu, po uzoru na Mađare, dodaju kumin, dok je drugima gulaš nezamisliv bez lista lovora.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....