StoryEditorOCM
Savjetidoručak iz snova

Želite svježe pečeno domaće pecivo u 10 minuta? Evo načina da vam uvijek bude pri ruci, ovo je savršeno rješenje

Piše T. S. M.
26. rujna 2025. - 07:05

Mnogi od nas maštaju o buđenju uz miris svježe pečenog domaćeg peciva, ali ta se želja ostvari samo onima koji imaju bake kao iz bajke ili pak stanuju nedaleko od pekare. No postoji još jedan način za započeti dan uživajući u tek pečenim bublicama, kiflićima i sličnim delicijama od dizanog tijesta: možemo ga ispeći sami.

Eh, sad će netko reći "Kako da ne, pa neću se zbog bublica dizati u cik zore". Pa ni ne trebate, odgovorili bismo mu mi da sjedimo negdje i ćakulamo pa bismo mu zatim objasnili da se domaće pecivo može zamrznuti, kako bi kroz nekih deset minuta ili manje bilo spremno za konzumaciju. Uvijek svježe i pri ruci. 

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

Kako zamrznuti pecivo?

Nije to nikakva tajna, koriste je mnoge pekare i prodajni lanci, no prosječan se gurman, neupućen u tajne pekarskog zanata, može zapitati je li bolje zamrzavati već pečeno pecivo ili nepečeno tijesto.

Obje su opcije moguće, ali daju različite rezultate.

image
/Shutterstock

Ako zamrznete pecivo nakon što se ispeče i malo ohladi, dobit ćete praktičnu zalihu za brzu uporabu. Dovoljno ga je izvaditi, odmrznuti i kratko podgrijati u pećnici ili tosteru. Time se štedi vrijeme, no tekstura i okus nikad neće biti sasvim isti kao kod svježe pečenog peciva.

Zamrzavanje tijesta

Druga je mogućnost zamrzavanje tijesta, što je bolji izbor ako želite uživati u pravom doživljaju tek pečenog peciva. Najbolje je tijesto zamrznuti nakon prvog dizanja, kad ste već oblikovali peciva.

image
Trons/Tt News Agency Via Afp

Svoje kifliće, bublice ili drugo pecivo po želji stavite najprije na pladanj u zamrzivač da se stvrdnu, a zatim ih spremite u vrećicu ili posudu. Kada ih želite peći, ostavite ih da se odmrznu i ponovno dignu na sobnoj temperaturi, pa ih ispecite kao i obično.

Velika greška

Zamrzavanje prije dizanja nije dobra ideja jer kvasac ne podnosi tako niske temperature i postoji velika šansa da se tijesto poslije neće ravnomjerno i potpuno dignuti. Dakle, rizik je na vama.

Ukratko, ako vam je važna praktičnost, zamrzavanje gotovih peciva bit će jednostavnije. No ako želite najbolji okus i teksturu, najisplativije je zamrznuti tijesto nakon prvog dizanja i oblikovanja. Tako ćete u zamrzivaču uvijek imati spremno pecivo koje miriše i ima teksturu kao da je upravo izašlo iz pećnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 08:10