S puno ljubavi i truda ste pripremili vašu zimnicu i kad je došlo vrijeme otvorili ste teglu omiljenog ajvara ili pekmeza. Ukućani su degustirali, svi ste jako zadovoljni rezultatom, a teglu ste poklopili i vratili u frižider. No, sljedećom prilikom kad ste je otvorili neugodno iznenađenje, plijesan na vrhu! Postoji više razloga zbog kojih se to može dogoditi, na neke ne možete utjecati nakon otvaranja, ali na ovo itekako možete.
Naime, kad jednom otvorite teglu sadržaj u njoj postane podložan kvarenju prvenstveno jer je izložen vanjskim mikroorganizmima. Taj proces ide dosta sporo pa tegle mogu, ovisno o tome što je unutra i kako je pripremljeno, trajati tjednima međutim ako koristite nečist pribor možete ubrzati proces jer najmanja kontaminacija izaziva kvarenje.
Kad kažemo nečist pribor ne mislimo pri tom na žlicu koja je danima neoprana stajala na kuhinjskom pultu, naravno. Mislimo zapravo na nepridržavanje higijenskih mjera za stolom, a jedna od osnovnih je da žlica (ili nož) kojom uzimate sadržaj iz tegle služi samo za to, da je ne koristite primjerice za mazanje na kruh ili jedete s njom.
Tu žlicu bi zatim trebalo odložiti na čisti tanjurić, a ako ćemo do kraja ispravno, idealno bi bilo spomenuti ajvar ili pekmez izvaditi u zdjelicu u količini koju ćete sigurno pojesti i tako poslužiti. Ono što biste svakako trebali izbjegavati je jesti s priborom kojim "idete" u teglu ili s istim mazati na kruh, a zapamtite da i jedna mrvica kruha koja upadne u teglu može prouzrokovati kvarenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....