Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Bilo da ga kuhamo, dodajemo jelima bez mesa, varivima ili jednostavno ispečemo s mesom u pećnici, uvijek ćemo dobiti fantastičan prilog. No krumpir može biti i glavna zvijezda jela.
Ako se odlučite za kupnju veće količine krumpira, treba se paziti na skladištenje. Prizor proklijalih krumpira u vašoj smočnici je obeshrabrujući, osobito kad ste s njima isplanirali obrok. Klijanje krumpira ukazuje na povećane razine solanina - prirodnog spoja dizajniranog za odbijanje štetnika, ali potencijalno štetnog ako se konzumira u velikim količinama, piše WECB Radio koji donosi i jedan trik kako to spriječiti.
Jedna jednostavna, ali učinkovita metoda temelji se na tradicionalnoj praksi korištenja prirodnih elemenata za očuvanje svježine. A upotrebljavale su je i naše bake. A koja je to tajna? Jabuke.
Možda se pitate zašto baš jabuke. Evo o čemu se radi: jabuke ispuštaju etilenski plin, prirodni biljni hormon koji usporava proces sazrijevanja i klijanja krumpira. Skladištenjem krumpira u košari s nekoliko jabuka značajno produžujete njegov rok trajanja.
Prije svega važno je čuvati krumpir na hladnom i suhom mjestu, ali izbjegavajte hladnjak. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje umjesto da ga spriječi. Ako primijetite da se pojavljuju neki klice, obično je sigurno jednostavno ih odrezati i koristiti krumpir. Međutim, jaka prisutnost klica može značiti da je vrijeme da ipak bacite krumpir.
Zapamtite, nikada ne perite krumpir prije skladištenja jer je vlaga najbolji prijatelj klica. Također, obavezno uklonite oštećene ili trule krumpire prije nego ih spremite kako ne biste utjecali na ostatak.
Uz ovaj savjet možete održati krumpir bez klica i spreman za bilo koje jelo koje poželite napraviti. Sve se svodi na pametno skladištenje i korištenje onoga što priroda već pruža kako bi vaš krumpir ostao svjež. Isprobajte ovu metodu i vidjet ćete koliko može biti učinkovita!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....