Muči li vas problem s bananama koje brzo propadaju, postoji vrlo jednostavan način za produljiti im vijek trajanja. Tajna je u smještanju banana na neočekivanom mjestu, za koje mnogi vjeruju da je sasvim pogrešno.
Suprotno uvriježenom mišljenju da je hladnjak loše mjesto za čuvanje banana jer u njemu brzo potamne, isina je da će banani u hladnjaku potamniti samo kora, dok će iznutra ostati sasvim jestiva. Ali i dulje svježa.
Čuvanje banana na nižim temperaturama može im produljiti trajanje i do tjeddan dana. Ovo se ipak odnosi samo na zrele banane, pa ako kupite zelene, najprije ih ostavite na sobnoj temperaturi dok ne dozriju.
U suprotnom, evo drugih metoda koje možete isprobati:
Zelene banane ne biste trebali stavljati u hladanjk jer će niske temperature zaustaviti proces dozrijevanja koji se nastavlja i nakon što je voće ubrano. Želite li zelene banane učiniti što prije zrelima, stavite ih u papirnatu vrećicu i držite ih na sobnoj temperaturi.
Pomoći će i držanje banana u blizini voća koje otpušta etilen, poput jabuka, ali čim poprime žutu boju maknite ih od njih kako ne bi brzo postale prezrele.
Ako vam je unatoč svemu navedenom mrska pomisao o čuvanju banana u hladnjaku ili jednostavno ne volite banane kojima je kora postala smeđa, držite ih u zdjeli s voćem, ali im peteljke omotajte plastičnom folijom. Alternativno, objesite ih o kuku, kako bi zrak oko njih slobodno cirkulirao, što im produljuje trajnost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....