Volite li prošetati po ribarnici, pa makar ništa ne kupili, sigurno vam je dobro poznata riba s gornje fotografije, no ako vas peškarija vidi samo u dane uoči Božića i Uskrsaili čak ni tada, po svoj prilici pojma nemate o kojem je stanovniku mora riječ, niti što s njim učiniti.
U tom ste slučaju na gubitku jer jednom kad je ugledate na banku nećete imati pojma na kakav ste dobar ulov na punti od portafoja naišli.
Srećom ste naišli na naš članak pa ćemo vas lijepo uputiti. Riba s fotografije snimljene na ribarnici u Puli zove se strijelka ili strelka, a nosi latinski naziv Lichia amia dok je međunarodno poznata i pod engleskim imenom leerfish ili garrick.
Pripada porodici Carangidae, a u Jadranu se obično pojavljuje u južnom dijelu. Prepoznatljiva je po izduženom tijelu, snažnim perajama i velikim ustima s jakim zubima, a može narasti i preko metra duljine te težiti desetak i više kilograma.
Ugledate li strijelku na ribarnici, ne oklijevajte nego ju kupite i uživajte u tom rijetkom ulovu. Meso joj je bijelo, čvrsto i ukusno zbog čega ju neki uspoređuju s komarčom, sabljarkom i zubacem, a na cijeni je i zbog toga što nema puno kostiju.
Obično se peče na gradelama ili pećnici, no omiljena je i pohana.
Imajte na umu da je ovu ribu nužno što prije otkrviti, najbolje dok je još živa, a to je najlakše napraviti tako da joj se odstrane škrge, zajedno s okolnim tkivom. Obratite pažnju na taj detalj prilikom kupovine, u protivnome riskirate završiti s ribom čiji okus i kvaliteta mesa neće odgovarati očekivanome.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....