Bob je pri kraju, još ćemo samo kratko moći uživati u svježemu, stoga vam nudimo recept za jedno jelo koje po svoj prilici nikad niste probali. Nije dio naše kulinarske tradicije, ali je odlično. Stiže nam iz španjolske kuhinje, preciznije iz Andaluzije, regije koja je par stoljećima bila pod Arapima pa njena kultura, uključujući gastronomiju, još nosi njihove utjecaje. U ovom se to jelu očituje u začinima, ali i u za nas neobičnom načinu pripreme te mediteranske namirnice.
Isprobate li recept, dobit ćete jelo jušno, ali gusto i moćno, jer sastavni mu je dio pasta od starog kruha ili prezle i preprženog češnjaka. Za dodatni gušt ubacite i malo pršuta ili pancete.
Habas esparragadas
Sastojci
500 g svježeg boba
4 žlice maslinova ulja
4 režnja češnjaka
4 jaja
1 kriška starog kruha
1 žličica slatke dimljene paprike
1/2 žličice kima
prstohvat mljevenog crnog papra
prstohvat šafrana
1/2 čaše vode ili povrtne juhe
pršut ili panceta za dodatnu aromu
sol
Priprema:
U tavi na maslinovu ulju popržite kruh i cijele režnjeve češnjaka dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih i stavite u mužar (ili blender). Dodajte kim, dimljenu papriku, šafran, malo soli i papra. Usitnite u pastu dodajući malo vode da se lakše razradi.
U istoj tavi dodajte još malo ulja ako treba, pa kratko propržite bob. Ako koristite svježi – kuhajte ga prethodno 10-ak minuta u slanoj vodi, pa procijedite.
Umiješajte pripremljenu pastu u tavu s bobom. Dobro promiješajte da se bob lijepo obloži. Dodajte vodu ili temeljac i pustite da lagano kuha 10–15 minuta dok se okusi ne sjedine i jelo ne zgusne.
Ako želite, razbijte jaja direktno u tavu na kraju kuhanja i poklopite da se lagano poširaju. Možete ih i poslužiti pržena preko jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....