StoryEditorOCM
Slanojeste li čuli za njega?

Povrtno, ukusno i zasitno jelo priprema se lako: sliči ljetnom specijalitetu koji su nekoć svi kuhali, ali uz bitan dodatak

Piše T. S. M.
10. srpnja 2025. - 14:42

Što biste danas mogli skuhati za ručak, možda se pitate. Ako ste raspoloženi za nešto jušno i povrtno, imamo recept za jelo za koje vjerojatno niste čuli, ali jednom kad ga probate, često ćete mu se vraćati.

Succotash? Ne zvuči poznato, zar ne, osim ako ste kao nekoć gledali Cartoon Network pa ste čuli onog mačka iz crtića s ptičicom kako koristi naziv ovog jela ni manje ni više nego kao psovku. Ako vas je ta riječ podsjetila na sataraš, bili ste na dobrom tragu, ali samo otprilike... 

Succotash je sjevernoameričko jelo od povrća koje se tradicionalno priprema s kukuruzom i bobom, a naziv mu potječe od indijanske riječi "sahquttahhash", što znači "izlomljena zrna kukuruza". Iako osnovni recept uključuje kukuruz i bob, često mu se dodaje i drugo povrće poput rajčica i paprika, baš kao u našem satarašu.

Predlažemo vam recept za verziju s bobom, kojem možete dodati i malo pancete, ako želite još hranjivije, zasitnije, ali i ukusnije jelo.

Succotash s bobom

Sastojci:

300 g očišćenog boba
250 g kukuruza
100 g rajčica
50 ml maslinovog ulja
1 luk
1 crvena paprika
svježi peršin
sol, papar

Priprema:

Luk sitno nasjeckajte, papriku očistite i narežite na kockice, a rajčice na manje komade.

U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk. Pirjajte nekoliko minuta dok ne postane staklast. Zatim dodajte papriku i rajčicu pa nastavite pirjati još 5–6 minuta, povremeno miješajući.

Dodajte bob i kukuruz te začinite solju i paprom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 10–15 minuta, dok povrće ne omekša, a okusi se ne povežu. Po potrebi dolijte malo vode ako se počne lijepiti za dno.

Na kraju dodajte nasjeckani peršin i sve još jednom promiješajte. Poslužite toplo ili mlako, kao samostalno jelo ili prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 15:01