StoryEditorOCM
Slanorazljevak

Bolje od pite od tikvica i lakše za napraviti: Sandra radi specijalitet za koji nisu potrebne kore, ali trebat će vam sir

Piše T. S. M.
12. kolovoza 2025. - 19:08

Tikvice su kao stvorene za kuhanje, pohanje i pečenje na žaru, međutim mnogi od nas s njima najradije rade popečke i slane pite. Nudimo vam recept za nešto tome slično, a riječ je o jednostavnijem rođaku pite koji se zbog načina pripreme naziva razljevak.

Sve što treba napraviti za pripremu ovakvog jela je pomiješati sve sastojke, izliti ih u kalup i zapeći. Lakše i jednostavnije ne može, a pripremite li ga po receptu koji smo dobili od Sandre Suhor Galiot, majstorice za slatko i slano koju pratimo na Instagramu, možete biti sigurni da će vam razljevak biti ne samo jako ukusan nego i sočan.

image
Privatni album

Razljevak s tikvicama, ricottom i kiselim vrhnjem

Sastojci

250 g ricotte
200 ml kiselog vrhnja
120 g glatkog bijelog brašna
60 g kukuruznog brašna
2 srednje tikvice
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
½ žličice harisse ili druge začinske mješavine po izboru
½ žličice češnjaka u prahu
sezam za posipanje po vrhu

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tikvice naribajte i ostavite ih sa strane da puste vodu. U međuvremenu, u jednoj posudi razmutite jaja pa dodajte kiselo vrhnje i ricottu. U drugoj zdjeli pomiješajte glatko i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sol, harissu i češnjak u prahu.

Kad su tikvice otpustile višak tekućine, lagano ih ocijedite rukama i dodajte ih smjesi s jajima, vrhnjem i sirom. Zatim sve sjedinite sa suhim sastojcima i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu srednje gustoće.

Smjesu prelijte u okrugli kalup za pečenje promjera 28 cm, poravnajte površinu i pospite sezamom. Pecite 35–40 minuta, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja, ostavite kolač još 5 minuta u ugašenoj pećnici.

Ovaj recept je zahvalan i prilagodljiv – možete dodati naribani sir, kukuruz, masline, cherry rajčice ili začinsko bilje po ukusu. Ukusan je i topao i hladan, a odličan je i idući dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:56