Kad imate patlidžan u kući, možete biti mirni - imate glavni sastojak za ukusan obrok, a meso vam uopće ne treba. Toliko se toga dobrog da napraviti s obožavanim balancanama, ali jedno je jelo svima na samom vrhu top ljestvice, a dobije se uz malu pomoć brašna, jaja i krušnih mrvica.
Pohani patlidžani jedno su od onih jela koja će nevještima ispasti pomalo bezveze pa će se možda čak zapitati zašto ga drugi toliko vole, dok će ga pravi majstori dotjerati po svom guštu i s par sitnih detalja promijeniti osnovni recept do savršenstva.
Nudimo vam jedan takav, u kojem se određene sitnice poput začina, kukutuzne krupice i osvježavajućeg umaka, brinu da rezultat bude baš za prste polizat.
Podsjetit ćemo vas i na ideju o balancanama - najbolje pohanima - kao dodatku za sendvič, evo ovdje imate detalje.
Pohani patlidžan
Sastojci:
1–2 veća patlidžana
5 žlica brašna
5 žlica krušnih mrvica
2 jaja
kukuruzna krupica (za ekstra hrskavost)
začini po želji (češnjak u prahu, parmezan, suhi origano ili timijan)
ulje za prženje
sol
Priprema:
Narežite patlidžane na kolute debele oko pola do 1 cm. Lagano ih posolite s obje strane i ostavite 20–30 minuta da puste gorčinu i vlagu. Obrišite ih papirnatim ubrusom ili krpom.
Uvaljajte ih u brašno, umočite ih u razmućena jaja pa ih uvaljajte u krušne mrvice.
Pržite ih oko dvije minute sa svake strane na srednje jakoj vatri pa ih ocijedite na papiru od viška ulja.
Brzi mediteranski umak
Sastojci:
150 ml jogurta
100 g feta sira
1 žličica limunovog soka
1–2 režnja češnjaka (protisnuta)
sjeckani peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte jogurt, maslinovo ulje i limunov sok, dodajte im sjeckani peršin, protisnuti češnjak i izmrvljenu fetu te malo soli i papar. Promiješajte i poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....