Ne znate što za ručak? Prepišite ideju (i recept) od nas! Danas kuhamo jedan lijepi brujet i to od ribe za koju mnogi nisu čuli, a živi u Jadranu. Pojačat ćemo ga školjkama, kako bi bio još ukusniji. Školjke mogu biti dagnje, brbavice ili pak kunjke odnosno mušule, a što se tiče ribe, zvijezda ovog jela je hama.
Ta vrsta ribe bila je na rubu izumiranja, u našem moru nije viđena preko pedeset godina, no počela se uzgajati, a potom su ju ribari ponovno počeli viđati i u slobodi. Neki tvrde da su to odbjegle hame iz nekog ribogojilišta, drugi kažu da im se populacija oporavila, a mi kažemo da je hama jako ukusna bijela riba čvrstog mesa zbog čega je odlična opcija za ovakva jela.
Brujet od hame sa školjkama
Sastojci
1 kg hame
500 g dagnji, mušula, brbavica...
2 luka
3 režnja češnjaka
200 ml bijelog vina
100 ml maslinova ulja
2 žlice vinskog octa
1 žlica koncentrata rajčice
2 lista lovora
sjeckani peršin
sol, papar
Priprema:
U posebnom loncu kratko prokuhajte školjke dok se ne otvore. Izvadite meso iz polovice njih, a drugu polovicu ostavite u kućicama.
Na maslinovu ulju pirjajte luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte češnjak, a kad zamiriše u teću uredno posložite komade hame. Dodajte lovor, sol, papar i koncentrat rajčice razmućen u vodi. Poklopite i pustite da lagano kuha. Nemojte miješati kuhačom, samo protresite lonac ako treba.
Nakon 10-ak minuta ulijte bijelo vino i pričekajte da ponovno prokuha. Zatim smanjite vatru, dodajte ocat i po potrebi dolijte vode ili temeljca da sve bude pokriveno. Poklopite i kuhajte na tihoj vatri 25-30 minuta.
Zadnjih 5 minuta dodajte školjke. Skuhani brujet pospite sjeckanim peršinom pa poklopite i pustite da odstoji par minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....