StoryEditorOCM
Slanostarinski recept

Češki kupus, jelo koje su naše domaćice obožavale: priprema se lako i od samo par sastojaka, a odličan je uz pečeno meso

Piše T. S. M.
13. studenog 2025. - 10:30

U sezoni kupusa, dobro je pri ruci imati puno, puno recepata za njegovu pripremu jer zašto bi vam se sve svelo samo na salatu, dinstani i eventualno nekakvo varivo s kobasicama? Predstavljamo vam jedan nekoć vrlo omiljen recept za jelo koje se nazivalo češkim kupusom, vjerojatno zbog toga što je riječ o načinu pripreme u skladu s tamošnjom kuhinjom u kojoj ne fali vrhnja i začina poput kima.

Češki kupus možete pronaći u starim kuharicama, poput one koja je bila poznata na prostorima bivše države kao Patin kuvar, a domaćice su je obožavale. Prenosimo vam recept iz jednog prastarog izdanja.

Češki kupus

Sastojci

1 kg slatkog kupusa
200 g kiselog vrhnja
200 ml vode 
1 žlica masti
1 žlica brašna
1 žlica octa
1 glavica luka
mljevena crvena paprika
kim
sol

Priprema

Očistite kupus od vanjskih listova, operite ga i sitno narežite, kao za salatu. Skuhajte ga u slanoj vodi dok ne omekša, zatim dobro ocijedite.

U drugom loncu zagrijte mast, dodajte brašno i kratko pržite uz miješanje. Umiješajte sitno nasjeckani luk i mljevenu papriku pa pirjajte dok luk ne omekša.

Dodajte ocijeđen kupus, ulijte toliko vode da ga jedva pokrije i dobro promiješajte sa zaprškom. Pustite da se kupus lagano kuha nekoliko minuta.

Umiješajte kiselo vrhnje, po potrebi dodajte još malo vode da bude sočan, ali ne rijedak. Na kraju dodajte ocat, kim i po potrebi još soli.

Kuhajte još kratko da se okusi prožmu pa poslužite. Najčešće se poslužuje uz svinjsko pečenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 16:08