StoryEditorOCM
SlanoMIRISAT ĆE CIJELA KUĆA

Dolazak jeseni obilježite kruhom s bundevom! Oduševit će vas izgledom i okusom, a ovako pečen imat će i hrskavu koricu

Piše K. V.
22. rujna 2025. - 17:59

Stigla je jesen, barem ona astronomska, ove godine dan ranije pa je red da dolazak obilježimo jednim receptom. I to s tikvom, bundevom, jer nekako baš ona od svih namirnica najviše simbolizira jesen. Tikva se morala dugo godina boriti s reputacijom hrane za prasce. To možda nije sasvim neopravdano jer do relativno nedavno kod nas nisu bile poznate i uobičajene sorte poput muškatne, hokkaido, butternut i sl., nego one koje zbilja jesu bile hrana za blago sa znatno manje okusa i arome te lošije teksture. Srećom, ta vremena su iza nas i danas je ona omiljena namirnica široke primjene. Juha je vjerojatno najpopularnije jelo s tikvom, odnosno bundevom, no jeste li probali kruh od bundeve? Ako niste, svakako isprobajte jer to je uobičajen kruh naš svagdašnji obogaćen bundevom, stoga prekrasne žute boje sa osobitom slatkastom aromom.

image
Damjan Tadic/CROPIX

Za izdradu kruha koristi se klasičan recept za kruh, ali dio vode se zamijeni s pireom od pečene bundeve. Pire možete napraviti vrlo jednostavno, sve što treba je očistitit tikvu od koštica, nasjeći na veće kriške i ispeći u pećnici. Pečeno meso bundeve sastružite vilicom sa kore i još ga malo zgnječite i to je to. Što se tiče sorte tikve možete koristiti bilo koju koju inače volite, ali računajte da vam treba aromatična sorta glatkog mesa jer te osobine prenosi u kruh. Posebno efektno kod ovog kruha je što ga vrlo lako možete oblikovati u bundevu, a nema onoga tko će ostati ravnodušan kad vidi takav rezultat!

image
Shutterstock

Kruh s bundevom

Sastojci

500 g brašna (glatkog ili polubijelog)
250 g vode
150 g pirea od bundeve
pola kocke kvasca
sol, šećer ili med

Priprema

Ugrijte pola šalice vode, pazite da ne bude vrela nego topla, pa u njoj otopite kvasac i šećer (ili, još bolje med). Kad se kvasac aktivira, odnosno naraste u šalici, zamijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto je umiješeno kad se ne lijepi više za ruke i to bez dodatnog  brašna. Stavite tijesto u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže, tj udvostruči.

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte u kuglu. Najjednostavniji način je da tijesto prvo rastegnete u pravokutnik - kvadrat, zatim povučete krajeve prema sredini, poput kuverte, pa isto napravite i s novim uglovima koje ste dobili. Zatim okrenite tijesto tako da glatka strana bude gore i dlanovima ga vrtite po nabrašnjenoj površini u krug dok ne dobijete zategnutu kuglu. Ponovo ga pustite da naraste.

Pećnicu zagrijte na 250 ºC. Za još bolji rezultat ubacite i vatrostalnu posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Dignuto tijesto prebacite na paprir za pečenje i zarežite da vam kruh ne popuca "na divlje". Želite li oblikovati bundevu, odrežite 5 dužina kuhinjskog konca ili špage, u svakom slučaju debljeg konca od prirodnog materijala koji podnosi visoke temperature. Zavežite ih oko kugle tijesta, ali ne morate stezati jer će kruh narasti u pečenju. Prethodno ih umočite u ulje. Možete zabosti štapić cimeta ili bajam da bude kao peteljka na bundevi. Pecite kruh prvo 20 min. poklopljen, zatim ga otklopite i smanjite temperaturu na 220 ºC dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Bilo bi idealno da odstoji 2 h prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 20:04