Imate li domaće rajčice ili kojim slučajem naiđete na njih po povoljunoj cijeni, mogli biste znatno uštedjeti na jednoj, barem u Dalmaciji, vrlo često korištenoj namirnici: pasati.
Domaća passata od rajčice zapravo je pasirana, kuhana rajčica, bez kožice i sjemenki, koja se koristi kao baza za juhe, umake i variva. Ako vam nije žao potrošiti malo vremena na njenu pripremu, evo kako je možete napraviti i sačuvati da vam potraje do godinu dana.
Najprije odaberite zrele, mesnate rajčice. Operite ih, prerežite na pola i uklonite im tvrdi dio oko peteljke. Narežite ih na veće komade, stavite u veliki lonac i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta do pola sata, dok ne omekšaju i puste sok. Propasirajte ih kroz pasirku ili procijedite kroz sito kako biste uklonili kožicu i sjemenke. Dobivenu tekućinu vratite u lonac i kuhajte još 20–30 minuta, da se zgusne u glatku passatu.
Vruću passatu ulijte u čiste, sterilizirane staklenke. Zatvorite ih metalnim poklopcem i odmah pasterizirajte: posložite staklenke u veliku posudu, prelijte ih vrućom vodom do vrata staklenki i kuhajte 20–30 minuta od trenutka kad voda zakipi. Nakon toga ostavite ih da se ohlade u vodi.
Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu (smočnica ili podrum). Tako pripremljena passata može trajati 6 do 12 mjeseci. Nakon otvaranja staklenku držite u hladnjaku i iskoristite unutar nekoliko dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....