Pokušavate se držati plana prehrane, pazite na unos svih potrebnih nutrijenata, ali stvarnost vas često pregazi? Niste jedini. U teoriji sve zvuči jednostavno: treba jesti zdravo, redovito i uravnoteženo. No u praksi, kada dan počne žurbom na posao, pa se nastavi kavom s prijateljima, treningom, sastankom ili obvezama koje vam se nižu bez pauze, teško je ostati dosljedan.
S takvim ritmom gotovo je nemoguće ne pojesti nešto na brzinu i, ako to niste unaprijed pripremili, velika je šansa da ćete posegnuti za obrokom koji nije u skladu s vašim ciljevima. Zato smo porazgovarali s fitness trenericom koja je itekako upoznata s izazovima svojih klijenata, ali, kako kaže, s istim se problemima i sama svakodnevno susreće.
– Kada svoj raspored morate prilagoditi klijentima, jednostavno znate da vas gotovo svaki dan u tjednu čekaju dvokratne smjene. A kad uz to želite odraditi i vlastiti trening, paziti na unos proteina i zadržati energiju, nema druge nego početi ozbiljno razmišljati o pripremi obroka unaprijed – rekla nam je Tea, magistrica kineziologije.
Priprema obroka
U teoriji priprema obroka kod kuće uvijek zvuči kao dobra ideja. U praksi, to je najčešće ona odluka koju odgađamo za famozno "od sutra". Navečer sami sebe uvjeravamo da ćemo sve stići ujutro: nasjeckati, spakirati, izblendati... Ujutro nam je teško ustati i za popiti kavu na miru, a kamoli još pripremiti obroke za cijeli dan pa iz stana izletimo s praznim rukama i još praznijim želucem.
– S pripremom obroka unaprijed krenula sam tek na fakultetu, kada smo predavanja i vježbe imali u različitim terminima i na različitim lokacijama po gradu. Zbog čestih treninga, koji su mi bili važni i za fizičku formu, ali i za polaganje ispita, morala sam voditi računa o zdravoj prehrani i dovoljnom unosu proteina – ispričala nam je trenerica.
Tajni sastojak
Mnogi recepti koje pronalazimo pod oznakom "brzo i jednostavno" to u stvarnosti baš i nisu. Čak i kad priprema ne traje dugo, iza njih ostane toliko suđa da već nakon prvog pokušaja zaključimo: nikad više.
– U posljednjih pet godina isprobala sam stvarno sve i svašta za ponijeti: od salata, smoothieja, ostataka ručka, proteinskih muffina pa do tortilja i wrapova. Nakon toliko isprobavanja shvatila sam da nema potrebe za kompliciranjem. Najvažnije mi je da je obrok brzo gotov, da me drži sitom i da bude jednako ukusan i kad ga ne mogu podgrijati. Moram priznati da je jedan novi proizvod znatno olakšao pripremu obroka i u rekordnom roku postao moj tajni sastojak – otkrila nam je Tea.
Ispričala nam je kako joj je proteinski kruh godinama bio saveznik kad je riječ o unosu proteina. Redovito ga je pekla sama, kako bi čak i kad prespava alarm mogla na brzinu složiti nekoliko kriški za ponijeti.
– Znala sam ispeći proteinski kruh za nekoliko dana unaprijed jer mi je sendvič uvijek bio najbolja opcija. Sastojke bih prilagođavala ovisno o tome koliko dugo moram biti izvan stana, ali baza je uvijek bila ista. No otkako sam isprobala Bobisov proteinski kruh, vrijeme pripreme drastično se smanjilo. Sad mi je uvijek pri ruci gotov kruh koji u potpunosti odgovara mojim potrebama – kaže trenerica.
Odlični recepti
Trenerica nam je otkrila i kako ljeti najviše voli pripremati proteinski kruh sa svježim sezonskim rajčicama, dok za dane kad zna da cijeli dan neće stići do stana obvezno pripremi sendvič s avokadom i jajima, koji joj osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. A kad je u žurbi, sendvič s purećom šunkom koji može složiti doslovno u dvije minute.
– S proteinskim kruhom nema više nereda po kuhinji ni sudopera punog suđa kad se vratim nakon napornog dana. Dodatan je plus, čak i ako slučajno nemam proteinskog kruha kod kuće, uvijek ga mogu pronaći u najbližem u najbližoj Bobis pekarnici ili u Tommyju – kaže nam Tea.
Za kraj, od trenerice smo dobili tri njezina omiljena recepta s Bobis proteinskim kruhom: brza, zasitna i idealna za svaki dan.
Proteinski avokado sendvič
Sastojci:
4 kriške Bobis proteinskog kruha
2 tvrdo kuhana jaja
1 zreli avokado
2 žlice grčkog jogurta
1 žličica limunova soka
svježi vlasac
sol
papar
Priprema:
Tostirajte Bobisov proteinski kruh te skuhajte jaja do tvrdoće koja vam odgovara, ogulite ih i sitno nasjeckajte. Zreli avokado zgnječite vilicom i odmah umiješajte limunov sok kako bi zadržao svježu zelenu boju i spriječio tamnjenje. U tu kremastu smjesu dodajte grčki jogurt pa dobro promiješajte, zatim umiješajte i nasjeckana jaja. Po želji dodajte malo svježeg začinskog bilja, poput vlasca, koje će salati dati blagu pikantnost i aromu. Dobivenu salatu od avokada i jaja obilno rasporedite na jednu krišku tostiranog proteinskog kruha, prekrijte drugom kriškom, lagano pritisnite i po želji prerežite sendvič na pola. Za dodatnu svježinu možete dodati i nekoliko sitno nasjeckanih kiselih krastavca.
Keto bruschetta
Sastojci:
5 kriški Bobis proteinskog kruha
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
2 rajčice, narezane na kockice i ocijeđene
svježi bosiljak
2 žlice mascarponea
1 žlica balzamičnog octa
sol
papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Kriške proteinskog kruha lagano premažite maslinovim uljem i pospite solju i nasjeckanim češnjakom. Stavite u pećnicu na kratko, otprilike pet minuta, pritom ih jednom okrenite kako bi s obje strane postale hrskave. U međuvremenu, u zdjelici pomiješajte nasjeckane rajčice s listićima svježeg bosiljka, dodajte malo balzamičnog octa, te začinite soli i svježe mljevenim paprom. Kada je kruh gotov, na svaku krišku stavite po žlicu kremastog mascarponea, a zatim preko njega rasporedite mješavinu s rajčicama.
Proteinski sendvič s puretinom
Sastojci:
2 kriške Bobis proteinskog kruha
30 g tanko narezane pureće šunke
1 list zelene salate
2 tanke kriške rajčice
1 žlica grčkog jogurta ili light majoneze
sol
papar
Priprema:
Lagano tostirajte kriške proteinskog kruha, zatim na donju premažite tanki sloj grčkog jogurta ili majoneze. Na to položite list svježe salate i narezanu šunku, a zatim rasporedite kriške rajčice te začinite solju i svježe mljevenim paprom. Sve prekrijte gornjom kriškom, sendvič prerežite dijagonalno i spremite za ponijeti.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Bobis d.o.o.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....