Bura nam je svima raspirila apetite pa maštamo o pravo, kripnoj spizi. A što skuhati na jedan ovako svjež i vjetrovit dan nego - fažol. Recepata za omiljeno jelo je bezbroj, no među njima se uvijek ističe jedan, a to je onaj legendarnog kuhara Steve Karapandže. Kako vama treba grah već danas, a ovaj Stevin se priprema po starinsku, s namakanjem preko noći, uštedite na vremenu koristeći konzervirani.
Grah po receptu Steve Karapandže
Sastojci
450 g graha (tetovac ili gradištanac)
300 g suhog mesa ili rebara
200 g mrkve
200 g luka
100 g poriluka
2 žlice brašna
30 ml ulja
1 žličica mljevene crvene paprike
½ žličice mljevenog papra
1 žlica Vegete
2 lovorova lista
sol
Priprema
Očistite, operite i potopite grah u hladnu vodu večer prije kuhanja. Sljedeći dan stavite ga kuhati, pustite da provrije i kuhajte desetak minuta. Ocijedite prvu vodu, pa grah ponovno prelijte toplom vodom. Dodajte sitno nasjeckani luk i lovorov list.
Mrkvu očistite i narežite, pa je zajedno s nasjeckanim porilukom kratko propirjajte na malo ulja. Dodajte povrće grahu, ubacite oprano suho meso ili rebra i kuhajte oko sat i pol do dva sata, ovisno o vrsti graha. Po potrebi dolijevajte vodu, prema tome koliko želite da jelo bude gusto ili čorbasto.
Kad je grah kuhan, pripremite zapršku. U tavi zagrijte ulje, dodajte brašno i kratko pržite pazeći da ne zagori. Maknite s vatre, dodajte mljevenu papriku, promiješajte i umiješajte u lonac s grahom. Začinite suhim začinom, paprom i solju po ukusu, kuhajte još pet minuta i maknite s vatre.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....