Grah sa suhim mesom, ima li bolje kombinacije? Teško, ali evo jednog jela koje bi mu moglo konkurirati. Nije grah s kobasicama, nego grah s junetinom. Hm, kako sad to? Lijepo, a rezultat je jelo koje donekle podsjeća na gulaš, ali je nutritivno bogatije i, ako koristite pravu vrstu graha, kremastije.
Skuhate li ovo jelo s posebnom vrstom graha o kojoj smo nedavno pisali (riječ je o lima grahu, koji je mekši, lakše probavljiv i prikladan za dijebateičare, detalja se podsjetite ovdje), imat će kremastu teksturu i niži glikemijski indeks od gulaša.
Različite vrste graha
Ipak, za ovaj recept možete koristiti i smeđi, crveni ili bijeli grah i sve će biti u redu (samo ga obavezno pomočite, a u slučaju da odlučite koristiti konzervirani, dodajte ga nešto kasnije (pola sata do 45 minuta prije završetka pripreme, ovisno o vrsti i koliko želite da bude raskuhan).
Sve u svemu, ako ste ljubitelj gulaša i jela s grahom, ovo je jelo koje moreta barem probati, a veliki su izgledi i da ćete ga ubuduće često kuhati. Zahvaljujući dodatku mlade mrkve, jelo ima ugodno slatkast okus, no ako ne nabavite mladu mrkvicu, proći će i ona koja vam se nađe pri ruci.
Začini protiv nadutosti
Zbog timijana i ružmarina jelo ima dašak mediteranskog okusa, no dodatak tih začina ujedno olakšava probavu i sprječava nadutost pa ih nemojte izostavljati.
Varivo od lima graha i junetine
Sastojci:
600 g junetine od plećke ili vrata
300 g lima graha
200 g mladih mrkvica
100 g celera
800 ml vode ili temeljca
2 žlice ulja
1 žličica mljevene paprike
1 žličica timijana
1 žličica ružmarina
3 režnja češnjaka
1 lovorov list
1 luk
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju pirjajte narezani luk dok ne omekša. Dodajte junetinu narezanu na kocke pa ih prepržite da uhvate boju sa svih strana. Umiješajte nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, timijan i ružmarin te kratko prepržite da začini puste miris.
Dodajte grah, mrkvu, celer i lovorov list, a zatim ulijte vruću vodu ili temeljac tako da sve sastojke prekrije. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte pokriveno oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne omekša i grah ne postane kremast. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.
Na kraju posolite i popaprite po ukusu. Po želji možete dodati nekoliko kapi maslinova ulja i svježi peršin pri posluživanju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....