StoryEditorOCM
Slanoukusno i krepko

Grah s junetinom bolji je od gulaša! Kombinacija sočnog mesa i gustog toča je savršena, a evo zašto ne izaziva nadutost

Piše T. S. M.
9. listopada 2025. - 12:35

Grah sa suhim mesom, ima li bolje kombinacije? Teško, ali evo jednog jela koje bi mu moglo konkurirati. Nije grah s kobasicama, nego grah s junetinom. Hm, kako sad to? Lijepo, a rezultat je jelo koje donekle podsjeća na gulaš, ali je nutritivno bogatije i, ako koristite pravu vrstu graha, kremastije.

Skuhate li ovo jelo s posebnom vrstom graha o kojoj smo nedavno pisali (riječ je o lima grahu, koji je mekši, lakše probavljiv i prikladan za dijebateičare, detalja se podsjetite ovdje), imat će kremastu teksturu i niži glikemijski indeks od gulaša.

Različite vrste graha

Ipak, za ovaj recept možete koristiti i smeđi, crveni ili bijeli grah i sve će biti u redu (samo ga obavezno pomočite, a u slučaju da odlučite koristiti konzervirani, dodajte ga nešto kasnije (pola sata do 45 minuta prije završetka pripreme, ovisno o vrsti i koliko želite da bude raskuhan).

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Sve u svemu, ako ste ljubitelj gulaša i jela s grahom, ovo je jelo koje moreta barem probati, a veliki su izgledi i da ćete ga ubuduće često kuhati. Zahvaljujući dodatku mlade mrkve, jelo ima ugodno slatkast okus, no ako ne nabavite mladu mrkvicu, proći će i ona koja vam se nađe pri ruci.

Začini protiv nadutosti

Zbog timijana i ružmarina jelo ima dašak mediteranskog okusa, no dodatak tih začina ujedno olakšava probavu i sprječava nadutost pa ih nemojte izostavljati. 

Varivo od lima graha i junetine

Sastojci:

600 g junetine od plećke ili vrata
300 g lima graha 
200 g mladih mrkvica
100 g celera
800 ml vode ili temeljca
2 žlice ulja
1 žličica mljevene paprike
1 žličica timijana
1 žličica ružmarina
​3 režnja češnjaka
1 lovorov list
1 luk
sol, papar 

Priprema:

Na zagrijanom ulju pirjajte narezani luk dok ne omekša. Dodajte junetinu narezanu na kocke pa ih prepržite da uhvate boju sa svih strana. Umiješajte nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, timijan i ružmarin te kratko prepržite da začini puste miris.

Dodajte grah, mrkvu, celer i lovorov list, a zatim ulijte vruću vodu ili temeljac tako da sve sastojke prekrije. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte pokriveno oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne omekša i grah ne postane kremast. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.

Na kraju posolite i popaprite po ukusu. Po želji možete dodati nekoliko kapi maslinova ulja i svježi peršin pri posluživanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:27