Jede vam se grah, a dosasio vam je običan fažol s kobasicama? Nudimo vam slasno rješenje iz španjolske kuhinje, jelo poznato kao asturijski grah.
Možda ćete na prvu pomisliti da je riječ o još jednoj inačici gore spomenutog jela s kobasama, ali ovo je puno više od toga. Ovo jelo obogaćuje se tipičnom kombinacijom suhomesnatih delikatesa koji daju prepoznatljiv okus raznim jelima, a u koju spadaju chorizo (španjolska kobasica), morcilla (krvavica, često s lukom), panceta, ponekad i komad dimljene šunke ili kost od španjolske varijante pršuta (Jamón Serrano).
Okus dodatno oplemenjuje jedan pomalo neočekivan sastojak, šafran. Ovaj dragocjeni začin savršeno nadopunjuje aromu glavnog sastojka, a to je, naravno, grah, ali ne bilo kakav nego posebna sorta bijelog graha. Mediteranski štih jelu daje sastojak koji se koristi umjesto msasti ili suncokretovog ulja, a to je, možda ste pogodili jer riječ je o španjolskoj kuhinji, maslinovo ulje.
Sve u svemu, idealno zimsko jelo s grahom, ali na malo drugačiji način.
Fabada asturiana
Sastojci
500 g asturijskog bijelog graha fabes de La Granja
200 g chorizo kobasice
150 g morcille (asturijske krvavice)
1 komad slanine
1 luk
1 češanj češnjaka
1 prstohvat šafrana ili nekoliko niti
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema
Grah preko noći namočite u hladnoj vodi. Sutradan ga ocijedite i stavite u široki lonac, pa prelijte svježom hladnom vodom tako da grah bude dobro pokriven. Dodajte cijeli luk, cijeli češanj češnjaka, slaninu, chorizo i morcillu. Dolijte malo maslinova ulja. Zagrijavajte polako dok ne zakipi.
Kad provri, ugasite vatru na minimum i žlicom uklonite pjenu. Dodajte nekoliko niti šafrana koje ste prethodno kratko zagrijali na suhoj tavi. Tijekom kuhanja povremeno samo protresejte lonac, bez miješanja, kako se zrno ne bi raspalo.
Fabadu kuhajte vrlo lagano oko dva i pol do tri sata, dodajući po malo tople vode ako zatreba. Pred kraj oprezno izvadite kobasice, slaninu, luk i češnjak. Luk i češnjak protisnite kroz cjediljku pa vratite u juhu radi punijeg okusa. Začinite solju i paprom.
Kad je grah mekan, a umak gust i sjajan, fabada je gotova. Meso narežite na komade i poslužite uz grah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....