Ako vas je zbog škure bure uhvatila želja za moćnim okusima i kripnom spizom, imamo prijedlog koji potpuno odgovara tom opisu. Ima jedan mali minus, a to je ponešto pepava priprema, ali rezultat je vrhunski i nećete žaliti uloženog truda ni vremena. Pripremite - stifado.
Stifado je tradicionalno grčko jelo od govedine, junetine ili divljači, obično zeca, u bogatom, gustom umaku s rajčicom, cimetom, lovorovim listom, klinčićima i crnim vinom ili octom. Zahvaljujući polaganoj pripremi i obilnom korištenju luka i začina, okus mu je aromatičan i slojevit, a meso je vrlo mekano i sočno.
Luk je u ovom jelu, bez pretjerivanja, ključan sastojak i obično se koriste male lučice (ljutika, shallot, cipollini ili slične vrste), koje se pirjaju dok ne postanu mekane i slatke.
Donosimo vam jednu verziju recepta za pripremu ovog jela koja predviđa da se dio pripreme odradi u pećnici.
Stifado
Sastojci:
800 g govedine ili junetine za gulaš
800 g luka
400 g rajčice
400 g pasate
120 ml crnog vina
2 žlice crnog vinskog octa
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica mljevenog crnog papra
1 žličica mljevene pimente
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/2 šalice suhog crnog vina
2 režnja češnjaka
2 grančice svježeg ružmarina
Priprema:
Meso narežite na veće kockice (oko 3 cm), a češnjak sitno nasjeckajte. Pomiješajte češnjak, papar, piment, cimet, klinčiće i vino u velikoj staklenoj ili keramičkoj zdjeli. Dodajte meso i pospremite zdjelu u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Kad ste spremni za kuhanje, narežite luk. Ako koristite sitne vrste poput ljutike, ogulite ga i prerežite na pola, a veće sorte narežite na krupnije kockice. Rajčice narežite na kockice. Zagrijte pećnicu na 180 C, a meso ocijedite od marinade (sačuvajte je).
Zagrijte ulje u široj posudi koja može u pećnicu i ima poklopac pa prepecite meso sa svih strana, radeći u serijama. Kad ste gotovi, na istoj masnoći pirjajte luk dok ne omekša. Zatim vratite meso u posudu, ulijte sačuvanu marinadu i dodajte ružmarin. Zagrijte do vrenja, dodajte rajčice, pasatu, ocat i oko 120 ml vode. Posolite i popaprite pa poklopite posudu i pričekajte dok smjesa ne zavrije. Tada posudu prebacite u pećnicu.
Pecite 1 sat i pol pa maknite poklopac i pecite još pola sata ili dok meso nije potpuno mekano.
Poslužite s pireom, kuhanim krumpirom ili palentom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....