StoryEditorOCM
Slanojeftino, a odlično

Gulaš dobar za pomazat teću možete skuhati i od ovog komada mesa. Znatno ćete uštedjeti, a tajna moćnog okusa je u ovome

Piše T. S. M.
16. siječnja 2025. - 09:56

Koji komad mesa najradije koristite za gulaš? Koji god da ste naveli, mi ćemo vam ponuditi alternativu koja je cijenom znatno povoljnija: plećku. I to svinjsku. Junetina i govedina, od kojih se priprema klasičan gulaš s razlogom su glavni sastojak tog jela - polagano i dugo kuhanje potrebni su im da bi mišićna vlakna omekšala, a vezivno se tkivo otopilo u onaj neodoljiv, gust i ljepljiv toč.

Ipak, sasvim pristojan i vrlo ukusan gulaš može se skuhati i od svinjetine, ako znate koju poziciju treba odabrati. A s obzirom na to da smo vam to otkrili već na početku, treba vam još samo recept. Isprobajte ga, nećete zažaliti - meso će se raspadati od mekoće, a šug će biti gtako dobar da ćete s guštom pomazati ne samo pjat nego i teću.

image
Shutterstock

Tajna uspjeha ovog jela je u obilatom korištenju luka, zbog kojeg će umak biti moćan, ali i mrkve, koja će mu dati gustoću i ugodnu slatkoću. Lijepu će aromu dati i kvalitetna dimljena slanina, a želite li notu pikantnosti, koja je u ovoj vrsti gulaša dobrodošla, slatku mljevenu papriku zamijenite ljutom ili u jelo pri kraju kuhanja dodajte malo tabasca ili malo ljutih papričica u prahu.

Gulaš od svinjetine

Sastojci:

750 g svinjetine (od plećke)
500 g luka
500 g krumpira
250 ml pasirane rajčice
200 ml crnog vina
100 g slanine
2 žlice masti ili ulja
2 žličice slatke mljevene paprike
3 mrkve
2-3 lista lovora
malo ružmarina ili majčine dušice
malo cimeta (po želji)
sol, papar

Priprema:

Meso narežite na komadiće veličine otprilike 2,5x2,5 cm pa ga natrljajte solju i mljevenom paprikom. Luk narežite na sitne kockice, krumpir ogulite i narežite na krupne kockice, slaninu nasjeckajte po želji, a mrkvu krupno naribajte. 

U širokoj teći zagrijte 1 žlicu ulja ili masti, dodajte luk pa ga pirjejte dok ne omekša i ne uhvati lijepu boju. Dodajte slaninu i mrkvu pa ih pirjajte uz miješanje dok slanina ne postane staklasta.

Smjesu maknite iz treće, dodajte ostatak ulja ili masti pa pričekajte da se zagrije. Dodajte pola količine mesa i pirjajte ga uz miješanje dok ne uhvati boju sa svih strana. Maknite ga iz teće i ubacite ostatak mesa.

Kad se i ono lijepo zapeklo, zalijte ga vinom, pričekajte da ishlapi alkohol pa dodajte dodajte umak od rajčice, dobro sve promiješajte, vratite ostatak mesa i izdinstano povrće, ubacite začine, podlijte toplom vodom ili juhom i poklopite.

Kuhajte na laganoj vatri kuhajte oko sat i pol, uz povremeno dolijevanje vode. Zatim ubacite krumpir i pojačajte vatru na umjerenu te kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha. Kušajte treba li još začina, maknite lovorov list i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:55