Volite li gulaš, sigurno imate svoj omiljeni recept, no ako ste znatiželjni, možda više volite istraživati i isprobavati pa ste vječno u potrazi za novim najdražim receptom za to jelo. U tom slučaju će vam se na putu kad-tad naći i izvorna varijanta - pravi mađarski gulaš.
Ono što ga najviše izdvaja od ostalih je obilato korištenje mljevene slatke paprike, koja nije samo začin, nego i temelj cijelog jela. Paprika daje gulašu bogatu crvenkastu boju, pun okus i blagu slatkastu notu, a ponekad se dodaje i malo ljute paprike za dodatnu dubinu okusa.
Za razliku od gušćih gulaša na kakve smo možda navikli, mađarski gulaš je rijeđe konzistencije, nešto između guste juhe i variva. Jede se žlicom, često uz domaće njokiće (csipetke) ili jednostavno s komadom kruha. Umjesto uz pomoć zaprške, u mađarskom gulašu gustoća nastaje prirodno, iz luka i povrća koje se polako kuha.Što se tiče mesa, za ovakav gulaš najbolje je koristiti govedinu ili junetinu od lopatice ili vrata, lijepo protkanu žilicama i masnoćama te obavijenu tetivama, jer će sve to, kad se raspadne tijekom kuhanja, jelu dati poseban okus i teksturu.
Mađarski gulaš
Sastojci:
500 g junetine ili govedine
1 žlica svinjske masti (ili ulje)
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice mljevene slatke paprike
1/2 žličice ljute paprike (po želji)
2-3 luka
2 krumpira
1 mrkva
sol, papar
Priprema:
Luk nasjeckajte sitno i pirjajte ga na masti dok ne postane mekan i počne hvatati boju. Dodajte na kockice narezano meso, kratko ga popržite dok ne dobije boju, pa umiješajte papriku i rajčicu. Miješajte pažljivo da paprika ne zagori.
Ulijte toliko vode da prekrije meso, posolite i popaprite pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i krumpir narezan na kocke. Po potrebi dolijte još malo vode.
Kuhajte dok sve ne omekša, a gulaš se ne zgusne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....