StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Gulaš za prste polizat‘: evo kako se priprema pravi mađarski u kojem se meso topi od mekoće, a šug je prirodno gust i moćan

Piše T. S. M.
7. srpnja 2025. - 12:31

Volite li gulaš, sigurno imate svoj omiljeni recept, no ako ste znatiželjni, možda više volite istraživati i isprobavati pa ste vječno u potrazi za novim najdražim receptom za to jelo. U tom slučaju će vam se na putu kad-tad naći i izvorna varijanta - pravi mađarski gulaš.

Ono što ga najviše izdvaja od ostalih je obilato korištenje mljevene slatke paprike, koja nije samo začin, nego i temelj cijelog jela. Paprika daje gulašu bogatu crvenkastu boju, pun okus i blagu slatkastu notu, a ponekad se dodaje i malo ljute paprike za dodatnu dubinu okusa.

image
Opticopia/Connect Images Via Afp
Za razliku od gušćih gulaša na kakve smo možda navikli, mađarski gulaš je rijeđe konzistencije, nešto između guste juhe i variva. Jede se žlicom, često uz domaće njokiće (csipetke) ili jednostavno s komadom kruha. Umjesto uz pomoć zaprške, u mađarskom gulašu gustoća nastaje prirodno, iz luka i povrća koje se polako kuha.

Što se tiče mesa, za ovakav gulaš najbolje je koristiti govedinu ili junetinu od lopatice ili vrata, lijepo protkanu žilicama i masnoćama te obavijenu tetivama, jer će sve to, kad se raspadne tijekom kuhanja, jelu dati poseban okus i teksturu.

Mađarski gulaš

Sastojci:

500 g junetine ili govedine
1 žlica svinjske masti (ili ulje)
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice mljevene slatke paprike
1/2 žličice ljute paprike (po želji)
2-3 luka
2 krumpira
1 mrkva
sol, papar

Priprema:

Luk nasjeckajte sitno i pirjajte ga na masti dok ne postane mekan i počne hvatati boju. Dodajte na kockice narezano meso, kratko ga popržite dok ne dobije boju, pa umiješajte papriku i rajčicu. Miješajte pažljivo da paprika ne zagori.

Ulijte toliko vode da prekrije meso, posolite i popaprite pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i krumpir narezan na kocke. Po potrebi dolijte još malo vode.

Kuhajte dok sve ne omekša, a gulaš se ne zgusne. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 08:09