StoryEditorOCM
SlanoUKUSNO I PREZDRAVO

Hercegovka od kupusa radi brzinsko jelo koje vole i djeca: ‘U hladnjaku traje i dva tjedna, a kombinira se s manistrom‘

Piše P. M.
20. studenog 2025. - 15:34

Mlada Hercegovka Katarina Bašić, magistra ekonomije koja se već godinama bavi računovodstvom, a nakon studentskih dana ostala je živjeti i raditi u Zagrebu, oduševila nas je receptom za pesto od raštike! O nutritivnim svojstvima ove kupusnjače suvišno je i govoriti, ali Katarina koju na TikToku mnogi ljubitelji dobre kuhinje prate pod njezinim profilom @nina_cooklover otišla je korak dalje.

Unijela je dašak modernoga u namirnicu koja je othranila generacije, a rezultat je za prste polizat! Katarina je inače, kako nam kaže, mama dvoje mališana, a upravo je dolazak drugog djeteta potaknuo njezin kreativni put.

image

Kombinirajte ga s tjesteninom

Shuttestock

- Tada smo doma počeli pripremati baby finger food i iz te faze rodila se ideja da počnem dijeliti recepte. Većina inspiracije tada je dolazila sa stranih blogova, pa sam poželjela stvoriti nešto naše, domaće. S vremenom sam počela snimati i druge recepte, a TikTok je to prepoznao i priča je samo nastavila rasti. Ljubav prema kuhanju pratim odmalena. Kuhinja mi nikad nije bila obveza nego mjesto gdje se opuštam, stvaram i iskreno uživam - kazala nam je.

A evo i recepta za ovo izuzetno zdravo jelo puno vitamina, minerala i vlakana, koje jača imunitet, štiti stanice od upala i povoljno djeluje na probavu i zdravlje kostiju.

image

Pesto od raštike

Shuttestock

Pesto od raštike

Sastojci

200 g sjeckanih pistacija
100 g parmezana
200 ml maslinova ulja
10 listova raštike
1 češanj češnjaka
sol

Priprema

Operite listove raštike i odstranite peteljke. Zakuhajte vodu i kratko blanširajte raštiku, zatim je ocijedite i prebacite u blender. Dodajte maslinovo ulje i češnjak pa pomiješajte. Dodajte parmezan i sjeckane pistacije te ponovno kratko izmiješajte. Poslužite uz tjesteninu i dodajte još sjeckanih pistacija i grana padano. Ostatak spremite u staklenke i držite u hladnjaku do 2 tjedna, a ako ga ne iskoristite, prebacite u vrećice i zamrznite.

@nina_cooklover Pesto od raštike Sastojci: 10 listova raštike 200 ml maslinovog ulja česma češnjaka 200 g sjeckanih pistacija 100 g parmezana sol Priprema: Listove raštike operite i odstranite im peteljku. Zagrijte vodu da prokuha i kratko blanširajte listove raštike. Procjedite ih i prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje, češnjak i izblendajte. Dodajte zatim parmezan, te isjeckajte pistacije i dodajte pestu. Poslužite uz finu tjesteninu, dodajte još sjeckanih pistacija i grana padano. Ostatak spremite u staklenke i stavite u frižider. Može ostati do 2 tjedna u frižideru, ako ne iskoristite prebacite u vrećice i u zamrzivač. #fyp #raštika #hercegovina #balkanfood #pesto ♬ Hercegovka Vodi Kolo Sada - Dukati

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2025 15:35