U kontinentalnim krajevima počela je sezona ljetnih vrganja, što nas je podsjetilo da smo gljive u potpunosti zanemarili na neko vrijeme. Ipak, ljeto je još uvijek na vrhuncu pa nam je i spiza ljetna, stoga evo jedan zgodan recept ako ste se, poput nas, zaželjeli gljiva. Riječ je o pečenim njokima koje smo kombinirali sa gljivama, cherry rajčicama, malo zelenila i uvijek poželjnim parmezanom. Kombinacija je jednostavna, ali način pripreme je svakako čini posebnom.
Ako ste sretnik kojem su dostupni ljetni vrganji isprobajte recept s njima, inače koristite šampinjone ili još bolje one zlatne. Što se tiče zelenila, baby špinat je najbolji izbor, ali poslužit će i sasvim mlada blitva, rikola ili matovilac. Ako koriste rikolu ili matovilac, preskočite ih u zadnjem koraku pečenja, dodajte ih u gotovo jelo da se ne skuhaju. Temeljac je opcionalan, umjesto njega možete dodati vrhnje za kremastiji umak, a možete preskočiti dodavanje tekućine. Količine su za 4 osobe.
Pečeni njoki s gljivama i cherry rajčicama
Sastojci
500 g svježih pakiranih njoka
200 g svježih gljiva
200 g cherry rajčica
30 g maslaca
100 ml temeljca
2 šake svježeg baby
2-3 režnja češnjaka
1 grančica timijana ili prstohvat suhog
50 g ribanog parmezana
Sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Narežite gljive na ploške debljine 5 mm, cherry rajčice raspolovite. Rasporedite njoke, gljive i rajčice u pleh za pečenje tako da budu u jednom sloju. Prelijte se nekoliko žlica maslinovog ulja, rasporedite maslac, timijan, sol i papar. Možete dodati do 100 ml povrtnog temeljca. Pecite 20 - 25 min., a na pola pečenja promješajte sastojke u plehu da se ravnomjernije ispeče i bolje prožmu arome. Kad je pečeno, izvadite i dodajte baby špinat ili zamjenuu te ribani sir. Vratite sve na 3 - 5 min. u pećnicu da špinat povene i sir otopi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....