StoryEditorOCM
Slanoprozračan i ukusan

Ispecite kruh po ovom receptu, oduševit će vas. Uopće ga ne treba mijesiti, a jako je mekan, najbolji za sendviče!

Piše T. S. M.
15. studenog 2025. - 19:54

Ako ste obožavatelj dobrih sendviča, isplatit će vam se naučiti kako se savršeno priprema ciabatta. Taj tip talijanskog kruha prepoznaje se po laganoj, prozračnoj unutrašnjosti i tankoj, hrskavoj korici, a ono što je čini takvom nisu neki posebni sastojci, nego poseban način pripreme tijesta.

Za razliku od običnog kruha, tijesto za ciabattu ima vrlo visok udio vode, što mu daje mekoću i prepoznatljive velike, nepravilne rupice u sredini. Također, koristi se predtijesto (biga) koje zahvaljujući tome što se ostavlja da odstoji preko noći i razvija specifičan, blago kiselkast okus i tijestu daje osobitu mekoću.

Tijesto za ciabattu se ne mijesi na klasičan način, nego se više presavija i preklapa kako bi se što bolje razvio gluten, zahvaljujući čemu tijesto postaje elastično i uspijeva "zarobiti" mjehuriće zraka koji nastaju fermentacijom i preklapanjem.

Tajna je, također i u polaganoj fermentaciji, stoga je ovu vrstu kruha najbolje zamijesiti večer prije pa peći ujutro.

Želite li baš savršen rezultat, na dno pećnice možete staviti plitku posudu s vodom kako bi se tijekom pečenja stvorila para jer upravo ona daje ciabatti savršeno hrskavu koru i pomaže joj zadržati mekoću.

Talijanska ciabatta

Sastojci

Za bigu (predtijesto)

250 g glatkog brašna
180 ml mlake vode
1 g suhog kvasca

Za tijesto

250 g glatkog brašna
200 ml mlake vode
7 g suhog kvasca
10 g soli
1 žlica maslinova ulja

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, vodu i kvasac za bigu. Pokrijte i ostavite da odstoji 12-16 sati na sobnoj temperaturi.

Sljedeći dan u veliku posudu stavite bigu, dodajte preostalo brašno, kvasac, vodu, ulje i sol. Miješajte dok se ne poveže u ljepljivo tijesto. Tijesto ne smije biti tvrdo, nego mekano i elastično. Pokrijte i ostavite da miruje 30 minuta.

Zatim ga na lagano pobrašnjenoj površini preklopite nekoliko puta (kao pismo), vratite u posudu i ponovite taj postupak još dva puta u razmacima od po 30 minuta. Nakon zadnjeg preklapanja ostavite da se diže dok se ne udvostruči.

Pažljivo prebacite tijesto na pobrašnjen papir, podijelite na dva duguljasta kruha i oblikujte ih rukama bez pritiskanja. Ostavite još 30 minuta da se opuste.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 25 minuta, dok korica ne postane hrskava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 08:34