Ako ste ljubitelj paprika, neka vam se ovih dana pri ruci nađe recept za jelo koje se naziva tirokafteri, što u prijevodu znači - "ljuti sir". Specijalitet je to iz grčke kuhinje koji se sastoji od pečenih paprika i feta sira te se poslužuje kao namaz uz topli pita kruh, masline i hladno bijelo vino ili ga se služi kao prilog uz pečeno meso, osobito janjetinu.
Tirokafteri
Sastojci
200 g fete
100 g pečene crvene paprike
1 svježa ljuta paprika
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica grčkog jogurta
1 žlica limunovog soka
1 mali češanj češnjaka
po prstohvat soli i papra
Priprema
Ispecite crvenu papriku na suhoj tavi ili pod grilom dok koža ne potamni. Prekrijte je kratko poklopcem ili vrećicom, zatim ogulite i očistite.
Ljutu papriku očistite od sjemenki. Ako volite blažu verziju, upotrijebite samo polovicu.
Stavite fetu, paprike, jogurt, maslinovo ulje, limunov sok i po želji češnjak u posudu. Izradite štapnim mikserom dok ne dobijete željenu teksturu. Kušajte i po potrebi dodajte sol, papar ili još limuna.
Premjestite u zdjelicu, pokrijte i pustite da odstoji barem 30 minuta u hladnjaku prije posluživanja.
Poslužite uz tostirani pita kruh, krekere, masline ili kao prilog uz pečenu janjetinu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....