Zaista malo tko ne uživa u pečenim paprikama, prava je to delikatesa već i uz mrvu soli i malo dobrog maslinovog ulja. Tako pripremljene paprike mogu trajati danima, poslužene kao prilog uz glavno jelo ili roštilj, iako im je uvijek teško odoljeti, makar uz komad kruha.
Iako se često nalaze na našim stolovima, propusti u serviranju nisu rijetkost, a možda najveći je da se paprike poslužuju neoguljene. Znamo da je tlaka čistiti pečene paprike, pogotovo ako pečete veću količino odjednom, ali tko voli guljenje, čišćenje i razlivenu tekućinu po tanjuru. Osim toga, mnogo gube i u gurmanskom smislu. Oguljene paprike puno ljepše će upiti marinadu odnosno začine koje im dodamo, a o cjelokupnom dojmu bit će nemjerljivo bolji, pogotovo ako se još malo potrudite pa sitno nasjeckate češnjak i peršin da se ravnomjernije rasporede.
Istaknuli smo već, njima ne treba puno, ali zanimljiv odmak od klasičnog bijelog luka i peršina možemo pronaći već na talijanskim tanjurima. Nije to mnogo drugačije nego što mi jedemo, samo ima koji sastojak više, a mi danas vam donosimo jednu obogaćenu varijantu inspiriranu klasičnim receptom. Vidjet ćete, isprobate li ovu salatu sigurno nećete požaliti, a možda i vama proradi mašta pa se poigrate sa sastojcima!
Salata od pečenih paprika
Sastojci
1 kg paprika roga
1 dl maslinovog ulja
0,5 dl vinskog octa
2 - 3 češnja češnjaka
1 žlica kapara
Šaka grožđica
Slane srdele ili inćuni
Pinjoli ili (blanširani) bajami
Peršin
Sol, papar
Priprema
Paprike ispecite u pećnici i prebacite u zdjelu s poklopcem. Ostavite poklopljene da se prohlade i spare kako bi se lakše gulile. Ogulite paprike i očistite ih od koštica. U većoj zdjeli pomiješajte ulje, ocat, malo soli, papar, usitnjen češnjak, kapare i grožđice. Dodajte očišćene paprike i promiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.
Probajte i po ukusu dodajte još kiseline ili nekog drugog sastojka, ali oprezno sa solju jer ćete dodati i slane srdele. Ostavite paprike da se hlade i mariniraju pola sata do sat vremena. Izvadite ih na tanjur za serviranje, polijte umakom, rasporedite po njima nekoliko komada natrganih i očišćenih slanih srdela, šaku do dvije pinjola ili bajama (bilo bi još bolje da ih prethodno tostirate) i sitno sjeckani peršin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....