Francuska je kuhinja na dobrom glasu kao ishodište vrhunskih, vrlo sofisticiranih specijaliteta, ali je, također, na lošem glasu i to iz upravo navedenog razloga. Sva ona profinjena jela ozgledaju jako lijepo, no rijetko se tko, osim u svečanim prilikama i kad želi nekog impresionirati, poželi gnjaviti s receptom od najmanje deset koraka pripreme.
Lonac na vatri
Međutim, francuska je kuhinja isto tako prepuna jela koja oduševljavaju punoćom okusa, ali isto tako i svojom jednostavnošću. Pored toga, za neka nešto složenija jela postoje vrlo popularne pojednostavljene verzije. Takav je slučaj s pot-au-feu, jelom čiji naziv u prijevodu znači "lonac na vatri".
U izvornom obliku pot-au-feu je svečano jelo koje se poslužuje u više dijelova. Najprije ide bistra juha dobivena dugim kuhanjem mesa i povrća. Nakon toga poslužuje se meso narezano na komade u pratnji s povrćem koje se kuhalo u juhi. Uz njega se tradicionalno nude senf, hren, ukiseljeno povrće i svježi kruh, a sve se to skupa (osim juhe iz prvog slijeda, naravno) poslužuje na ovećem pladnju pa tako podsjeća na pravu obiteljsku gozbu.
Može i na žlicu
Pojednostavljena verzija više nalikuje varivu. Meso i povrće kuhaju se zajedno sve dok se ne raspadnu i stope u gustu juhu. Na kraju se sve poslužuje u jednoj zdjeli, na žlicu, bez odvajanja juhe i mesa. Ova varijanta je brža i praktičnija, ali zadržava one karakteristične arome crnog vina i dugo kuhanog mesa.
Ukratko, klasični pot-au-feu je svečan i raskošan, a verzija na žlicu jednostavna i domaća pa je savršen izbor kad želite uživati u okusima francuske kuhinje bez složene pripreme i kompliciranog serviranja.
Želite li uživati u izvornom okusu jela, skuhajte ga na pačjoj masti. Ipak, poslužit će i svinjska ili maslinovo ulje.
Pot-au-feu na žlicu
Sastojci
800 g juneće lopatice
400 g junećih rebara
150 g mrkve
150 g poriluka
100 g celera
100 g repe
100 g luka
150 ml crnog vina
1 žlica pačje masti ili maslinova ulja
2 režnja češnjaka
2 lovorova lista
nekoliko zrna papra
sol
Priprema
U loncu zagrijte pačju mast ili maslinovo ulje pa kratko zapecite meso i rebra. Ulijte vino i pustite da ishlapi alkohol. Dodajte narezano povrće, začine i dovoljno vode da sve ogrezne.
Kuhajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata, dok meso ne omekša i povrće se gotovo raspadne. Po potrebi dolijevajte vode i posolite pred kraj kuhanja.
Poslužite kao gusto varivo, s mesom narezanim na komade i povrćem koje se raspalo u bogatu juhu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....