Ne treba previše opisivati francuski krumpir, ukratko, to je složenac od krumpira, kuhanih jaja, vrhnja i kobasice po želji. Ali osim toga, to je jelo koje mnoge od nas momentalno vraća u djetinjstvo!
Gotovo svi ga povezujemo s obiteljskim stolom, jer se generacijama pripremalo kao jednostavan, hranjiv i pristupačan obrok. Upravo ta jednostavnost daje mu šarm - sastoji se od osnovnih namirnica koje uvijek imamo pri ruci, a rezultat je jelo koje je istovremeno i skromno i ukusno.
Francuski krumpir nema veze s Francuskom, ali je inspiriran kuhinjom te zemlje u čijoj je tradiciji obilato korištenje vrhnja i tehnika gratiniranja kojan podrazumijeva posipanje jela sirom ili kombinacijom vrhnja i jaja te kratko pečenje na visokoj temperaturi kako bi dobilo rumenu, hrskavu površinu.
Francuski krumpir
Sastojci
1 kg krumpira
250g suhe kobasice ili slanine
4 jaja
250 ml kiselog vrhnja
1 žlica maslaca ili malo ulja za podmazivanje lima za pečenje
1 žličica vlasca
sol
papar
Priprema
Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga i narežite na ploške. Skuhajte jaja, ogulite ih i narežite na ploške.
Premažite lim za pečenje uljem i slažite slojeve: krumpir, jaja, narezana kobasica ili slanina, krumpir. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Pomiješajte vrhnje, sol, papar i vlasac pa time prelijte složenac. Pecite na 200 °C oko 20-30 minuta, dok površina ne postane lijepo zapečena.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....