StoryEditorOCM
Slanookus iz djetinjstva

Jelo od krumpira koje su svi obožavali: nema veze s Francuskom, ali je ukusno kao da je iz najfinijeg pariškog restorana

Piše P. M.
4. prosinca 2025. - 12:12

Ne treba previše opisivati francuski krumpir, ukratko, to je složenac od krumpira, kuhanih jaja, vrhnja i kobasice po želji. Ali osim toga, to je jelo koje mnoge od nas momentalno vraća u djetinjstvo! 

Gotovo svi ga povezujemo s obiteljskim stolom, jer se generacijama pripremalo kao jednostavan, hranjiv i pristupačan obrok. Upravo ta jednostavnost daje mu šarm - sastoji se od osnovnih namirnica koje uvijek imamo pri ruci, a rezultat je jelo koje je istovremeno i skromno i ukusno.

Francuski krumpir nema veze s Francuskom, ali je inspiriran kuhinjom te zemlje u čijoj je tradiciji obilato korištenje vrhnja i tehnika gratiniranja kojan podrazumijeva posipanje jela sirom ili kombinacijom vrhnja i jaja te kratko pečenje na visokoj temperaturi kako bi dobilo rumenu, hrskavu površinu.

image
Biljana Gaurina/cropix/Cropix

Francuski krumpir

Sastojci

1 kg krumpira
250g suhe kobasice ili slanine
4 jaja
250 ml kiselog vrhnja
1 žlica maslaca ili malo ulja za podmazivanje lima za pečenje
1 žličica vlasca
sol
papar

Priprema

Skuhajte krumpir u ljusci, ogulite ga i narežite na ploške. Skuhajte jaja, ogulite ih i narežite na ploške.

Premažite lim za pečenje uljem i slažite slojeve: krumpir, jaja, narezana kobasica ili slanina, krumpir. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Pomiješajte vrhnje, sol, papar i vlasac pa time prelijte složenac. Pecite na 200 °C oko 20-30 minuta, dok površina ne postane lijepo zapečena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 12:12