StoryEditorOCM
SlanoSpecijalitet

Jelo s kiselim kupusom nastalo iz nužde danas je traženo i u restoranima. Ovo je prava ‘seljačka gozba‘, evo kako se radi

Piše T. S. M.
21. listopada 2025. - 14:40

Mnogi od nas jedva čekaju da malo zahladi kako bi se mogli s guštom baciti na jela od kiselog kupusa. Sarme, arambašići, jota... joj, najbolje da prestanemo s nabrajanjem tih omiljenih jela koja su dio naše kulinarske tradicije jer nikad nećete doći do kraja ovog teksta, pohrlit ćete u trgovinu po kupus i baciti se na kuhanje.

Zapravo nam je bila namjera ukazati vam na činjenicu da, koliko god obožavali domaću spizu, ponekad vrijedi baciti oko što drugi kuhaju s namirnicama koje i mi rado koristimo. Pa smo tako malo istražili što drugi rade s kiselim kupusom i u austrijskoj kuhinji pronašli pravo otkriće. 

image
Shutterstock

Bauernschmaus, što doslovno znači "seljačka gozba" jedno je od onih jela koja su nastala iz potrebe da se iskoristi sve što kuća ima, ali su s vremenom postala pravi klasik austrijske kuhinje.

Bauernschmaus spaja kiseli kupus s raznim vrstama svinjskog mesa, najčešće rebrima, kobasicama, dimljenim vratom ili slaninom, i služi se uz okruglice od kruha ili krumpira. Kiseli kupus kuha se polako, zajedno s mesom, dok ne postane mekan i lagano slatkast, prožet masnoćom i okusom suhog mesa. Upravo ta kombinacija masnog i kiselog ono je što ovo jelo čini tako uravnoteženim: kupus "reže" težinu suhog mesa, a meso ublažava kiselost kupusa.

image

Ovako se ovaj specijalitet s kiselim kupusom poslužuje u tradicionalnim gostionicama

Shutterstock

U nekim dijelovima Austrije jelu se dodaje malo bijelog vina, kima i klekovih bobica, dok se u drugim regijama ovo jelo poslužuje uz senf ili hren, ovisno o vrsti mesa. U tipičnim austrijskim gostionicama ovo se jelo često poslužuje u dubokim tanjurima s komadom domaćeg kruha i čašom svijetlog piva.

Iako izgleda rustikalno, Bauernschmaus je savršeno osmišljeno jelo u kojemu se sve savršeno nadopunjuje, a sad kad smo vam ga temeljito opisali preostaje nam još samo otkriti vam recept.

image
Shutterstock

Bauernschmaus (austrijska seljačka gozba)

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa
800 g svinjske lopatice
400 g svinjskih rebara
300 g dimljene kobasice
250 g suhog mesa
​200 ml temeljca ili vode
1 žlica svinjske masti
2 žličice slatke paprike
1 žličica mljevenog kima
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
sol, papar

Priprema:

U većem loncu ili posudi za pečenje zagrijte mast pa dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša. Dodajte komade svinjetine i rebara pa ih prepržite sa svih strana da dobiju boju. Umiješajte češnjak, slatku papriku i kim, posolite, popaprite i ulijte malo temeljca. Poklopite i pustite da sve lagano krčka petnaestak minuta.

Zatim dodajte kiseli kupus, suho meso i narezanu dimljenu kobasicu. Sve promiješajte, poklopite i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko sat i pol, povremeno podlijevajući temeljcem.

Kad je meso mekano, poslužite ga s kiselim kupusom, a uz to ponudite kuhani krumpir ili okruglice od kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:47