Mnogi od nas jedva čekaju da malo zahladi kako bi se mogli s guštom baciti na jela od kiselog kupusa. Sarme, arambašići, jota... joj, najbolje da prestanemo s nabrajanjem tih omiljenih jela koja su dio naše kulinarske tradicije jer nikad nećete doći do kraja ovog teksta, pohrlit ćete u trgovinu po kupus i baciti se na kuhanje.
Zapravo nam je bila namjera ukazati vam na činjenicu da, koliko god obožavali domaću spizu, ponekad vrijedi baciti oko što drugi kuhaju s namirnicama koje i mi rado koristimo. Pa smo tako malo istražili što drugi rade s kiselim kupusom i u austrijskoj kuhinji pronašli pravo otkriće.
Bauernschmaus, što doslovno znači "seljačka gozba" jedno je od onih jela koja su nastala iz potrebe da se iskoristi sve što kuća ima, ali su s vremenom postala pravi klasik austrijske kuhinje.
Bauernschmaus spaja kiseli kupus s raznim vrstama svinjskog mesa, najčešće rebrima, kobasicama, dimljenim vratom ili slaninom, i služi se uz okruglice od kruha ili krumpira. Kiseli kupus kuha se polako, zajedno s mesom, dok ne postane mekan i lagano slatkast, prožet masnoćom i okusom suhog mesa. Upravo ta kombinacija masnog i kiselog ono je što ovo jelo čini tako uravnoteženim: kupus "reže" težinu suhog mesa, a meso ublažava kiselost kupusa.
U nekim dijelovima Austrije jelu se dodaje malo bijelog vina, kima i klekovih bobica, dok se u drugim regijama ovo jelo poslužuje uz senf ili hren, ovisno o vrsti mesa. U tipičnim austrijskim gostionicama ovo se jelo često poslužuje u dubokim tanjurima s komadom domaćeg kruha i čašom svijetlog piva.
Iako izgleda rustikalno, Bauernschmaus je savršeno osmišljeno jelo u kojemu se sve savršeno nadopunjuje, a sad kad smo vam ga temeljito opisali preostaje nam još samo otkriti vam recept.
Bauernschmaus (austrijska seljačka gozba)
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
800 g svinjske lopatice
400 g svinjskih rebara
300 g dimljene kobasice
250 g suhog mesa
200 ml temeljca ili vode
1 žlica svinjske masti
2 žličice slatke paprike
1 žličica mljevenog kima
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
U većem loncu ili posudi za pečenje zagrijte mast pa dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša. Dodajte komade svinjetine i rebara pa ih prepržite sa svih strana da dobiju boju. Umiješajte češnjak, slatku papriku i kim, posolite, popaprite i ulijte malo temeljca. Poklopite i pustite da sve lagano krčka petnaestak minuta.
Zatim dodajte kiseli kupus, suho meso i narezanu dimljenu kobasicu. Sve promiješajte, poklopite i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko sat i pol, povremeno podlijevajući temeljcem.
Kad je meso mekano, poslužite ga s kiselim kupusom, a uz to ponudite kuhani krumpir ili okruglice od kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....