StoryEditorOCM
SlanoSAMO TRI SASTOJKA

Jeste li čuli za abšmalcane mahune? Ovo starinsko jelo omiljen je prilog mnogima, a priprema se uz jedan slastan dodatak

Piše K. V.
9. rujna 2025. - 12:45

Vjerojatno ste po nepogrješivo njemačkom nazivu ovog jela pomislili da se radi o jelu tipičnijem za kontitentalni dio Lijepe Naše i to je točno. "Abšmalcan" znači prepržen, a ovako pripremljene mahune pravo su jelo iz kuhinje baka s kontinenta. No, vjerujte, jako je ukusno, a svidjet će se i djeci! Riječ je o jelu vrlo jednostavne pripreme, mahune se samo skuhaju i pomiješaju s preprženim krušnim mrvicama. Tako ste dobili ukusan prilog, ali napravite li obilniju porciju ono može biti i samostalno jelo, dapače, često se tako i jede.

image
Shutterstock

Funkcionira s bilo kojom vrstom mahuna, a također je i masnoća na kojoj ćete pržiti prezlu stvar izbora. No, ako nas pitate u ovom slučaju maslac je najbolji izbor! Što se tiče začina dovoljna je samo sol, no želite li dodajte češnjak i papar po ukusu. 

Prepržena prezla, odnosno krušne mrvice nisu nikakva nepoznanica u tradicionalnom kulinarstvu. U primjerice talijanskoj rustikalnoj, pučkoj kuhinji dosta je raširena i poznata pod nazivom "parmezan za siromašne". Široka je upotreba i izvan talijanske kuhinje, a možda najpoznatije jelo s preprženim krušnim mrvicama su, naravno, knedle sa šljivama.

Abšmalcane mahune

Sastojci

500 g mahuna (smrznute ili svježe)
3 žlice maslaca
2 žlice krušnih mrvica
Sol, papr

Priprema

Mahune očistite i skuhajte. Nemojte da se prekuhaju, ostanu li malo hrskave jelo će biti puno ukusnije. Skuhane mahune ocijedite. Na tavi otopite maslac i dodajte krušne mrvice. Kratko ih prepržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju. U krušne mrvice dodajte ocijeđene mahune, posolite i pažljivo izmiješajte pazeći da se mahune ne raspadnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 23:53