Ako su vam dosadile i zelena i kupus salata, vrijeme vam je za osvježenje u vidu salate od krastavaca. Kako biste u potpunosti uživali u ovom jelu, nudimo vam recept za jednu varijantu upotpunjenu sastojcima koji jamče sitost i gurmanski užitak.
Salata od krastavaca još je bolja kad se u nju umiješa jogurt, po mogućnosti neki kremasti poput grčkog, a ako ne štedite na kalorijama, slobodno umjesto jogurta koristite creme fraiche ili kiselo vrhnje. Želite li, pak, laganiju salatu, uzmite tekući jogurt i još ga malo razrijedite vodom (ili tekućinom koju su krastavci pustili nakon što ste ih narezali i posolili - taj se postupak preporučuje kako bi sol iz krastavaca izvukla eventualnu gorčinu).
Ovom receptu mjožete dati svoj pečat odabirom začina po vlastitom ukusu: prema svom guštu odaberite koju ćete vrstu začinskog bilja koristiti, a jednako tako odaberite između limunovog soka, vinskog octa i jabučnog octa.
Volite li, pak, pikantno, u salatu umiješajte i tanko narezane rotkvice.
Kremasta salata od krastavaca
Sastojci:
2 veća svježa krastavca
200 ml jogurta
1 - 2 žlice sitno nasjeckane svježe metvice, kopra ili peršina
1 žlica jabučnog ili vinskog octa (ili limunova soka)
1 - 2 češnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Ogulite krastavce i narežite ih na tanke ploške. Posolite ih i ostavite desetak minuta da puste vodu, pa ih nježno ocijedite.
U drugoj posudi pomiješajte jogurt, češnjak, ocat ili limunov sok, papar i metvicu. Dodajte ocijeđene krastavce i dobro promiješajte.
Ohladite prije posluživanja i uživajte u čistoj svježini.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....