StoryEditorOCM
Slanobravo, iva!

Kruh koji se ne mijesi, a mekan je i prozračan kao da ste se ubili od posla. Može se raditi i sa zdravijom vrstom brašna

Piše T. S. M.
6. travnja 2025. - 08:15

Dalo se vama u potragu za otvorenim trgovinama i pekarama ili ne, mi vam svejedno savjetujemo da ispečete domaći kruh. Zdraviji je i ukusniji, a i više vam se isplati. Treba li vam recept, ponavljamo jedan odličan jer nam je jako drag i rado ga koristimo pa i vama želimo da usvojite isti običaj. Dobili smo ga od  Ive Šutić koju pratimo na Instagram profilu iwaiwa.

Svidio nam se jer ne zahtijeva osobit trud, ne treba ga čak niti mijesiti, a ako vam je, kao nama draže koristiti pirovo brašno, ovaj recept će vam savršeno odgovarati (i Iva ga je koristila).

Primijetit ćete da se Ivin kruh radi na način koji zahtijeva polagano podizanje preko noći u hladnjaku. Nemojte odustati! Pokušajte tako neki drugi put, a danas ga zamijestite s malo više kvasca pa će se nešto brže dići i moći ćete ga peći već danas. 

Stavite li pola žličice, bit će spreman kroz par sati, a ako stavite cijelu, bit će dosta oko dva, dva i pol sata. Zaputite li se tom prečicom, savjetujemo vam da ga u tom slučaju ipak malo izmijesite i to najbolje mikserom jer zašto biste se gnjavili.

image
Privatni album

Kruh koji se ne mijesi

Sastojci:

420 g brašna 
350 ml tople vode
1 žličica soli
1/4 žličice suhog kvasca

Priprema:

Sve sastojke ubacite u jednu posudu i promiješajte rukama/kuhačom da se sve sjedini, samo izbrljajte sve, ne treba ništa detaljno, ne trebate mikser, ne opterećujte se jel dovoljno promiješano - je!

Poklopite posudu i stavite preko noći u frižider

Ujutro izlijte tijesto na obilno pobrašnjenu kuhinjsku plohu, raširite da se rasporedi i onda preklopite sa svake strane prema sredini da dobijete oblik kruha.

Prebacite to tijesto na obilno pobrašnjenu krpu. Ono što je bilo gore, sada neka je na krpi dolje. Zamotajte u krpu i pustite da odmori sat vremena na sobnoj temperaturi

Posudu od lijevanog željeza zajedno s poklopcem ugrijte na 230 stupnjeva i kad se zagrije, tijesto iz krpe ubacite u posudu. Ono što je bilo gore, sad ide dolje. Ne marite što ćete na taj način prenijeti i to brašno unutra

Pecite na 230 stupnjeva pola sata, a onda otklopite posudu i pecite još 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 21:29