Volite li peći kruh, trebali biste iskušati različite recepte za njegovu pripremu jer na svijetu ima toliko puno dobrih vrsta kruha, da se prava šteta zaustaviti samo na jednoj.
Predlažemo vam da ovoga puta ne pečete ni štrucu ni pogaču, nego - focacciju. Focaccia po receptu koji smo dobili od Anamarije Gulić koju pratimo na Instagramu Srce od čokolade ne treba se mijesiti, a oduševljava mekoćom i finim okusom te dugo ostaje svježa. Tajna okusa je u premazivanju kruha mlijekom i posipanju sjemenkama, a kako bi vam potrajao tjednima i uvijek vam bio pri ruci, Anamarija savjetuje da ga narežete na komade i zamrznete.
"Često znam dio kruha narezati na četvrtine i onda zalediti. Večer prije ga izvadim iz dubokog na sobnu temperaturu, bude jako fin i svjež", savjetovala nam je.
Dala nam je još jedan savjet, a to je da je za izradu ovog kruha najbolje koristiti brašno tipa manitoba. Riječ je o pšeničnom brašnu s većim udjelom glutena, zbog čega je kruh koji se od njega ispeče vrlo prozračan i pun mjehurića zraka koji su se za vrijeme dizanja tijesta zapleli u snažnu mrežu glutenskih vlakana.
Dodala je da po želji otprilike 100 g glatkog brašna možemo zamijeniti integralnim pšeničnim.
Focaccia
Sastojci:
250 g pšeničnog glatkog brašna
250 g brašna manitoba
500 ml mlijeka
70 g ulja(maslinovo ili suncokretovo)
10 g morske soli
1 žličica šećera
5 g suhog kvasca(ili 20 g svježeg kvasca)
za posip: sezam, fine zobene pahuljice i chia (ili sjemenke po vašem izboru)
PRIPREMA:
U dublju široku zdjelu stavite mlako mlijeko, ulje, šećer i suhi kvasac. Sve promješajte kuhačom.
Zatim dodajte brašno i sol i nastavite i dalje miješati dok ne dobijete homogenu smjesu.Tijesto je malo ljepljivo, neka vas to ne brine.
Manji četvrtasti pleh, dimenzija 30 cm X 20 cm obložite papirom za pečenje i u njega uz pomoć žlice istresite tijesto. Poravnajte ga da vam bude ravnomjerno. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga u toploj prostoriji da se diže 90 minuta(sve dok mu se volumen ne udvostruči).
Prije pečenja focacciu lagano natapkajte sa malo mlijeka i po njoj posipajte malo sjemenki(sezam i chia) i malo sitnih zobenih pahuljica. Ili neka mješavina po vašem izboru.Ja često koristim samo sezam.
Focacciu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C i pecite je od 30 do 40 minuta(ovisno o vašoj pećnici)
Pečenu focacciu izvadite iz pleha i stavite je na rešetku da se dobro ohladi prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....