Što napraviti kad je liganja malo, a onih koji bi ih se rado mašili puno? Jednostavno rješenje glasi: skuhajte ih na gulaš! Gulaš od liganja? A zašto ne? Gulaš od hobotnice veliki je specijalitet, pa zašto se u toj ulozi ne bi našle i lignje?
Otkrit ćemo vam jedan odličan recept koji volimo jer je jednostavan, a jamči odličan okus. Ima još jednu prednost, a to je da je vrlo prilagodljiv. Možete ga napraviti s krumpirom, slanutkom ili, kao u našoj verziji, s bijelim grahom. Svaki od tih sastojaka ima svoju prednost (krumpir jamči gušći toć, slanutak i grah dulju sitost) pa birajte prema onome što volite ii vam je pri ruci.
Nemojte mu zaboraviti dodati i koju suhu smokvu (u nedostatku će poslužiti i suhe šljive) i pazite, nemojte se nadati da ćete ih uspješno zamijeniti šećerom, jer nećete. Suhe smokve dat će mu posebnu notu okusa, odnosno onu vrstu blage i nenametljive voćne slatkoće kakvu volimo u jelima poput pašticade. Ako nemate baš nikakvo suho voće pri ruci, možete pokušati improvizirati s džemom od smokve ili šljive, ali bit će to na vašu odgovornost.
Lignje na gulaš
Sastojci
500 g liganja
400 g kuhanog bijelog graha
1 konzerva nasjeckane rajčice
2 mrkve
1 luk
2 žlice vinskog octa
1 žlica maslinova ulja
1 žličica suhog ružmarina
5 češnjeva češnjaka
4 suhe smokve
2 lovorova lista
svježi peršin
sol, papar
Priprema
Zagrijte maslinovo ulje i na laganoj vatri pirjajte nasjeckani luk i mrkvu. Kada povrće omekša, protisnite češnjak pa dodajte ružmarin i lovorov list. Kratko promiješajte da zamiriši.
Dodajte lignje narezane na tanke kolutiće, a krakove ostavite cijele. Ostavite da se lagano kuhaju dok ne omekšaju.
Ulijte nasjeckanu rajčicu pa dodajte kvasinu, isprani bijeli grah i suhe smokve narezane na sitne kockice. Posolite i popaprite. Ulijte oko dvije šalice vode (napomena: na slici nije sasvim jasno je li to točna količina, pa ostavljeno prema originalu) i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se okusi ne povežu.
Ako je umak pregust, dodajte malo vode. Na kraju pospite sitno nasjeckanim peršinom i prelijte s još malo maslinova ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....