StoryEditorOCM
Slanosezonski

Lignje s bobom i manistrom pravi su dalmatinski ručak po receptu majstorice za domaću spizu. Evo kako ga priprema...

Piše T. S. M.
5. svibnja 2025. - 11:19

Što danas skuhati, a da je ukusno, sezonski i ne baš svakodnevno (jer zašto bismo stalno jeli jedno te isto)? Imamo odgovor. Napravite lignje s bobom. Sigurno znate za sipe s bobom, no u ovom se slučaju koriste njihove rodice i to što manje, to bolje, a jelo je još pojačano manistrom pa nema straha od gladi.

Recept smo dobili od majstorice za dobru domaću spizu koju pratimo na Instagram profilu Moj lipi vrtlić. Nekidan je objavila i video snimku kužinavanja, na opće oduševljenje svojih pratitelja. Pronaći ćete je u nastavku iza recepta.

Autorica nam je poručila kako "toća ima za pet ljudi, a manistre može bit i 400 grama" pa primite na znanje.

image
Privatni album

Lignjice s bobom

Sastojci:

1 kg lignjica (700 g očišćenih)
400 g boba
250 g tjestenine
200 ml pasate
150 ml bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
​1 žlica nasjeckanog peršina
1 luk, nasjeckan
1 nasjeckana mrkva
1 list lovora
par češanja češnjaka
malo soli i svježe mljeveni papar

Priprema:

Na hladno ulje dodajte nasjeckanu mrkvu i crveni luk, posolite i pirjajte na laganoj temperaturi desetak minuta. Zatim dodajte lignje i pirjajte na jačoj temperaturi još desetak minuta. Potom dodajte pasatu i bijelo vino, pa ubacite bob. Kad vino ishlapi, nadolijte vrelu vodu, malo popaprite i stavite list lovora.

Smanjite temperaturu i pirjajte još dvadesetak minuta – bob i lignje moraju biti mekani.

Jedan dio boba i juhe usitnite štapnim mikserom, pa vratite u lonac.

Tjesteninu skuhajte oko 7 minuta, ocijedite je i pomiješajte s umakom. Neka sve još minutu lagano prokuha.

Pustite da jelo odstoji petnaestak minuta pa poslužite na tanjure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:46