Jeste li već otvorili sezonu punjenih paprika? Mi smo naišli na odlične paprike po akcijskoj cijeni, imamo i novi omiljeni recept pa se upravo spremamo baciti u akciju, čime će započeti, bar se tako nadamo, dugi gurmanski maraton u znaku svima omiljenog jela. Teško ćemo s vama podijeliti paprike, ali rado ćemo to napraviti s receptom, uostalom, i mi smo ga dobili od nekog - a taj netko je Luce čiji Instagram Lucina spiza baš guštamo pratiti.
Evo kako Luce sprema punjene paprike, proučite recept, a na dnu ćete pronaći i video pa ćete moći vidjeti kako izgleda rezultat. Luce, poput mnogih, za nadjev koristi mješavinu junetine i svinjetine kojoj dodaje obilatu količinu riže i začina, a dodaje mu i jaje.
Ako nam želite otkriti kako vi punite paprike i što sve vi volite staviti u nadjev, javite nam se putem ovog Instagram profila ili nam pišite na mail adresu [email protected].
Punjene paprike
Sastojci:
10-12 paprika srednje veličine (babure)
1kg mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
1 velika sjeckana kapula/luk
4 sjeckana češnja češnjaka
pola šake sjeckanog peršina
1 jaje
šalica od 2 dcl oprane riže
žlica soli
1.5 žlica vegete
1 žlica mljevene paprike
1 žličica mljevenog papra
Priprema:
Paprikama odrežite vrh, izvucite peteljku i isperite ostatak sjemenki. Operite ih izvana i iznutra.
Mesu dodajte svo povrće, jaje, rižu i začine te promiješajte, ali nemojte previše stiskati i nabijati meso. Svaku papriku napunite, no ostavite otprilike 1 cm do vrha jer se smjesa kuhanjem riže izdigne i popuni tu prazninu.
Višak smjese mesa (ako ga bude) oblikujte u loptice.
Za umak:
2 sjeckane kapule/luka
500 ml pasirane rajčice ili pelata
povrtni/goveđi temeljac ili voda
ulje
koncentrat rajčice
brašno
sol, papar, vegeta po svom ukusu
Priprema:
Na dvije žlice ulja prodinstajte kapulu, zatim dodajte pasiranu rajčicu i začine. Na to posložite paprike i dolijte vodu ili temeljac do vrha. Kuhajte sat i pol, može i dva sata, poklopljeno na laganoj vatri.
Pred kraj kuhanja napravite zapršku: na 1 dcl ulja zapržite veliku žlicu koncentrata rajčice, dodajte 2,5 žlice brašna i sve zajedno kratko zapržite. Zatim ulijte 2 dcl umaka u kojem se kuhaju paprike, promiješajte i sve ulijte natrag u lonac s paprikama. Pustite da kuha još 15–20 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....