StoryEditorOCM
Slanojelo za gurmane

Mađarska sarma predivan je spoj kupusa, mesa i začina, a po jednoj se stvari razlikuje od naše. Znate li po kojoj?

Piše T. S. M.
20. veljače 2025. - 12:27

Znate li da i Mađari imaju svoje sarme? Zovu ih töltött káposzta, što bi se moglo prevesti kao punjeni kupus, predivan su spoj mljevenog mesa, kupusa i začina, a izgledaju isto kao sarme koje se pripremaju kod nas. Samo s jednom bitnom razlikom.

Za ovo je jelo, pored kiselog kupusa, potreban i slatki. Po nekim se receptima koristi ukuseljeni kupus u glavicama, ali upućeni tvrde da je pravi recept onaj koji uz rezani kiseli zahtijeva i glavicu sirovog bijelog kupusa.

Još je par razlika u odnosu na klasičan recept za sarmu, ali one ovise o tome kako je vi pripremate. Mađari, primjerice, u ovo jelo uvijek stavljaju jaje, dok se kod nas vode polemike oko toga je li toj namirnici mjesto u nadjevu za sarme ili nije. Pored toga, u jelo se dodaju i sjemenke kima, a poslužuje se sa žlicom kiselog vrhnja.

Ovo se jelo može pripremiti na štednjaku ili u pećnici, a kako ste sasvim sigurno već dobro upoznati s kuhanim sarmama, odlučili smo vam ponuditi verziju ovog recepta koja se što više razlikuje od njih pa donosimo recept za mađarske sarme koje se peku.

Töltött káposzta (mađarska sarma)

Sastojci

1 manja glavica kupusa
1 kg rezanog kiselog kupusa
600 g miješanog mljevenog mesa
200 g riže
4 žlice kiselog vrhnja
2 žlice svinjske masti ili ulja
2 žlice slatke mljevene paprike
1 žlica brašna
1 žličica mljevenih sjemenki kima
2 lista lovora
2 češnja češnjaka
2 luka 
1 jaje
sol, papar

Priprema:

Kuhajte glavicu kupusa oko pola sata pa je izvadite iz vode i pustite da se ohladi. Pažljivo nožem zarežite uz korijen i odvojite listove

Pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane proziran, dodajte slatku mljevenu papriku, dobro promiješajte. 

Pomiješajte mljeveno meso, jaje, rižu, sjeckani češnjak, papar i sol pa im dodajte pola količine pirjanog luka. Dobro promiješajte pa smjesom nadjenite listove kupusa.

Kiseli kupus isplahnite, dodajte mu ostatak pirjanog luka, kim i brašno. Pola smjese rasporedite po dnu teće, na to stavite jedan lovorov list pa po kupusu poredajte sarme. Prekrijte ih ostatkom kiselog kupusa.

Zalijte vodom, poklopite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu (180°C) i pecite oko 1,5 - 2 sata. Jelo je gotovo kad riža omekša.

Poslužite uz kiseli kupus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:03