Prije nego što meso završi na roštilju, vrijedi ga potočati u marinadi. To je mali korak koji čini veliku razliku. Mariniranje na meso djeluje dvojako: podiže mu okus i popravlja mu teksturu. Planirate li baciti koji sočan komad na gradele, potrudite se najprije ga provući kroz marinadu, isplatit će vam se.
Osnovna formula za marinadu je jednostavna, sadrži kiseline koje omekšavaju mišićna vlakna, ulje koje djeluje na sočnost i sastojke koji rade čuda za okus. No za koje se točno sastojke odlučiti? Nudimo vam tri fantastične kombinacije za marinade, sve tri jednostavne, ali jako efektne. Po jedna za svinjetinu, piletinu i govedinu, odnosno junetinu.
Klasična marinada za vratinu
Sastojci:
4 žlice ulja (maslinovo ili suncokretovo)
1 žlica senfa
1 žlica crvene paprike (slatke ili dimljene)
1 žličica soli
1/2 žličice papra
3 režnja češnjaka (sitno sjeckana ili protisnuta)
malo timijana ili ružmarina (suhog ili svježeg)
Priperma:
Sve sastojke pomiješajte pa u njega stavite meso i ostavite ga u hladnjaku barem 2-3 sata, idealno preko noći.
Osvježavajuća marinada za piletinu
Sastojci:
1 čaša jogurta
sok 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
1 žličica kurkume (ili curry začina)
sol, papar
Pomiješajte sve sastojke i u njih umočite piletinu. Ostavite meso u marinadi barem 3 sata, idealno preko noći i u hladnjaku.
Minimalistička marinada za biftek ili ramstek
Sastojci:
maslinovo ulje
sol i krupno mljeveni papar
malo ružmarina i limunove korice (opcionalno)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke pa smjesom namažite meso neposredno prije pečenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....