Miris svježe pečenog peciva svakome će uljepšati jutro. Osim onome tko ga peče, jer se za ostvarenje tog cilja obično treba ustati u cik zore. Srećom, postoje rješenja i za gurmane koji vole spavati. Nudimo vam recept za kifliće koji se ne trebaju dizati.
Tajna osobite mekoće i podatnosti tijesta je u kiselom vrhnju, a brze pripreme u instant kvascu s kojim nema potrebe čekati da se aktivira, nego ga se dodajte direktno u tijesto. Poslužit će vam i običan suhi kvasac, samo što tijesto neće biti u jednakoj mjeri mekano (ako vam pri ruci nisu ni jedan ni drugi, na ovom ćete linuku naći jedan recept za kifliće s praškom za pecivo).
Ljepota ovog recepta, osim u brzini i jednostavnosti pripreme, je u tome što je pecivo vrlo neutralnog okusa pa ga možete puniti slatkim ili slanim nadjevima, kako god vam je draže. U ovakve zimske dane mi ga najviše volimo s pancetom, no jako je dobro i s čokoladnim namazima te sa smjesom mljevenih oraha, šećera, ruma i cimeta.
Kiflići s kiselim vrhnjem
Sastojci:
500 g glatkog brašna
180 ml kiselog vrhnja
180 ml mlijeka
80 ml ulja
1 jaje
1 instant suhi kvasac
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica šećera
2 žličice soli
2 žličice sezama
Priprema:
Pomiješajte brašno, kvasac, prašak za pecivo, šećer i sol. Posebno izmiješajte ulje, vrhnje i toplo mlijeko. Dodajte smjesu s mlijekom u smjesu s brašnom pa umijesite glatko tijesto.
Podijelite tijesto na četiri dijela pa svaki razvaljajte u krug na otprilike pola centimetra debljine. Svaki krug zatim podijelite na trokute pa na najširi dio svakog trokuta stavite nadjev po izboru te zarolajte prema najužem dijelu.
Dobivene kifliće posložite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje pa ih premažite razmućenim jajem i pospite sezamom.
Pustite kifliće da odstoje dvadesetak minuta do pola sata pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20-25 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....