StoryEditorOCM
Slanoručak za 5

Meso mekano, umak bogat, a sve gotovo za 20 minuta: ovakve će odreske svi obožavati, samo gledajte kako nestaju s tanjura

Piše T. S. M.
23. listopada 2025. - 15:15

Jedu vam se odresci, ali bojite se da će biti suhi i tvrdi? S ovim receptom za to nema šanse! Otkrit ćemo vam kako napraviti brzo gotovo i jako ukusno jelo u kojem će meso biti jako mekano, a umak vrlo fin i bogat, takav da ćete ga s guštom pomazati s pjata. 

Kako bi vam to pošlo za rukom, odaberite svinjsku vratinu jer nema šanse da će vam ispasti tvrda i žilava, osobito nakon tretmana u ovom umaku. Kako bi umak bio što ukusniji, meso ćete najprije malo zapeći, a zatim u istoj tavi karamelizirati luk.

image
Shutterstock

Trebat će vam još jedan dodatak za koji se kladimo da će vam se svidjeti, a to je pivo. Što se tiče vrste, izbor prepuštamo vama i vašem ukusu.

Svinjetina u pivskom umaku

Sastojci:

250 ml piva
1 žlica škrobnog brašna
1 žličica ulja
1 žličica senfa
4 svinjska odreska
1 luk
prstohvat šećera
sol, papar

Priprema

Meso lagano istucite i začinite solju i paprom pa ga bacite na zagrijano ulje i kratko ga ispržite s obje strane, samo da uhvati boju. Izvadite meso iz tave, a na istu masnoću dodajte lisnato narezan luk pa ga pirjajte dok ne omekša, zatim dodajte malo soli i prstohvat šećera pa pirjajte još malo dok ne uhvati boju. Dodajte pivo i vratite meso u tavu pa poklopite i pirjajte dok meso ne omekša.

Meso izvadite na tanjur, a umak procijedite ili usitnite štapnim mikserom. Vratite ga u tavu, dodajte mu senf i škrobno brašno, dobro izmiješajte, pustite da prokuha i maknite s vatre. Provjerite treba li u uak dodati još soli i papra, prelijte meso i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:51