Mladi su krumpiri jedna od najvećih proljetnih povrtnih poslastica, a pitate li nas, najbolji su kad se lijepo ispeku. Nažalost, pečenje mladih krumpira zna rezultirati osrednjim rezultatom, osobito ako nisu podjednake veličine.
Kako biste dobili savršeno pečen i hrskav mladi krumpir, poslužite se malim trikom: najprije ih skuhajte, a zatim ih lagano zgnječite prije nego ih stavite u pećnicu. Dobit ćete veliki hit s društvenih mreža, takozvane "smashed potatoes". Prednost ove metode je u tome što se krumpiri spljošte na podjednaku debljinu, što im osigurava ravnomjerno pečenje pa nema šanse da će vam ih dio izgoriti, a dio ostati sirov.
Želite li im dodatno podići okus, premda to nije nimalo nužno, s obzirom na to da su preukusni, pred kraj pečenja dodajte im malo limunove korice i parmezana. Bitno je dodati ih u finišu jer lako gore.
Hrskavi pečeni mladi krumpiri
Sastojci:
1 kg sitnijeg mladog krumpira
1/2 glavice ili 4-5 režnjeva češnjaka
svježi ružmarin, timijan ili majčina dušica
malo limunove korice ili parmezana
maslinovo ulje ili otopljeni maslac
sol, papar
Priprema:
Kuhajte krumpire (cijele i neoguljene) 10-15 minuta, odnosno dok vilica lako ne prolazi kad ih bocnete.
Ocijedite ih i pustite da odstoje nekoliko minuta (dok ne prestane izlaziti para).
Stavite ih na lim za pečenje pa svaki krumpir zgnječite vilicom ili dnom čaše, pazeći da se spljošti, ali da se ne raspadne (optimalno je da su krumpiri debeli 1,5 do 2 cm). Prelijte ih otopljenim maslacem ili maslinovim uljem i pospite solju, paprom i začinima, dodajte im režnjeve češnjaka u komadu (ili cijelu glavicu, prerezanu na pola)
Pecite krumpire na 220 °C 25 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi, zatim ih pospite limunovom koricom ili parmezanom pa ih pecite još pet minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....