StoryEditorOCM
Slanogotovo za pet minuta

Mladi kukuruz iskoristite za odličan prilog: spojite ga s tikvicama i dobit ćete hranjivo, ukusno i zasitno jelo!

Piše K. V.
31. srpnja 2025. - 14:11

Sezona je kukuruza! Iako se u našim krajevima svježi kukuruz ne jede baš često, jedemo ga u raznim drugim oblicima. Palenta, kokice, razni pekarski proizvodi, ali i manje zdrave prerađene grickalice poput tortilja čipsa naša su svakodnevnica. Kukuruz je jedna od najstarijih žitarica i jede se nekoliko tisuća godina. Uzgaja se u cijelom svijetu, a postoji nekoliko osnovnih ovisno o namjeni: suhi za brašno i puru, šećerac, kokičar, za industrijsku preradu. Za upotrebu u svježem stanju prikladan je šećerac.

image
Shutterstock

Danas vam donosimo jednostavan prilog od sezonskih namirnica. Osim što se brzo priprema, ovaj prilog je i hranjiv jer je kukuruz dobar izvor energije s obzirom da sadrži složene ugljikohidrate, a vlakna potiču probavu i pomažu regulaciji šećera u krvi. Uz to sadrži i nezanemarive količine vitamina, minerala i antioksidansa.

Bilo bi idealno koristiti svježi kukuruz, naravno, no poslužit će i onaj iz konzerve. Ova količina odgovara jednoj konzervi u kojoj je 150 - 200 g (ocijeđenog) kukuruza. Bijele ili žute tikvice slatkastijeg su okusa od klasičnih zelenih pa bi bilo idealno da koristite njih. Ako slučajno imate, možete koristiti i mlade buče, samo tada prilagodite vrijeme kuhanja. Što se tiče začinjanja, ako imate ideje slobodne vam ruke!

Možete okrenuti na dalmatinski pa dodati češnjak i ulje, možete dodati čili... Ali svakako, ova varijanta u kojoj se njeguju slatkasti i blagi okusi s maslacem vrijedna je kušanja.

Bilo bi šteta propustiti sezonu i ne počastiti se barem jednom svježim kukuruzima!

image
Privatni album

Pirjani kukuruz s tikvicama

Sastojci:

2 žute ili bijele tikvice
2 klipa kukuruza 
3 - 4 žlice maslaca
peršin
sol, papar

Priprema:

Ako koristite svježi kukuruz klipove kratko blanširajte i pustite da se ohladi.

Za pripremu ovog jela trebat će vam tava ili plitka posuda. U toj posudi prvo na malo vode desetak minuta skuhajte tikvice narezane na kockice. Ocijedite sav višak vode i umiješajte kukuruz, maslac i začine.

Povremeno protresite i kuhajte oko 5 min, dok se sve ne ugrije i okusi prožmu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 14:40