Jedan od najjednostavnijih i najzahvalnijih ljetnih priloga priprema se od povrća koje nam je svima često na jelovniku jer je sezonsko i povoljno: naravno, od tikvica. Savršeno pristaje uz lešo meso, pohana jela, ali i uz ribu s gradela ili jela s jajima. Može poslužiti i kao lagana zamjena za šalšu i ajvar ili čak kao dodatak rižotu.
Priprema je jednostavna, ali ključ je u pažnji. I temperaturi. Ne smije zagorjeti, ali ni ostati previše vodenasto. Tikvice se trebaju lagano karamelizirati i dobiti onaj pun, dubok okus koji dolazi samo s pravim tajmingom. A to se, kao i obično, najbolje uči - praksom.
Dinstane tikvice
Sastojci:
2 veće tikvice
2 režnja češnjaka
1 luk
začinsko bilje po želji
ulje
sol, papar
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Tikvice naribajte krupno ili narežite na sitne komadiće.
Zagrijte ulje u tavi pa dodajte luk. Pirjajte na umjerenoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i pirjajte kratko, dok ne zamiriše.
Dodajte tikvice i sol. Nastavite dinstati uz često miješanje, 15 do 30 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari. Pred kraj dodajte papar i začinsko bilje po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....