StoryEditorOCM
Slanoljetni prilog za pet

Najbolje dinstane tikvice pripremaju se jednostavno, ali pripazite na ovaj detalj, jer vam može pokvariti cijeli trud

Piše T. S. M.
4. srpnja 2025. - 13:55

Jedan od najjednostavnijih i najzahvalnijih ljetnih priloga priprema se od povrća koje nam je svima često na jelovniku jer je sezonsko i povoljno: naravno, od tikvica. Savršeno pristaje uz lešo meso, pohana jela, ali i uz ribu s gradela ili jela s jajima. Može poslužiti i kao lagana zamjena za šalšu i ajvar ili čak kao dodatak rižotu.

Priprema je jednostavna, ali ključ je u pažnji. I temperaturi. Ne smije zagorjeti, ali ni ostati previše vodenasto. Tikvice se trebaju lagano karamelizirati i dobiti onaj pun, dubok okus koji dolazi samo s pravim tajmingom. A to se, kao i obično, najbolje uči - praksom.

image
Shutterstock

Dinstane tikvice

Sastojci:

2 veće tikvice
2 režnja češnjaka
1 luk
začinsko bilje po želji
ulje
sol, papar

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Tikvice naribajte krupno ili narežite na sitne komadiće.

Zagrijte ulje u tavi pa dodajte luk. Pirjajte na umjerenoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i pirjajte kratko, dok ne zamiriše.

Dodajte tikvice i sol. Nastavite dinstati uz često miješanje, 15 do 30 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari. Pred kraj dodajte papar i začinsko bilje po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 19:19