StoryEditorOCM
Slanoza slatke i slane nadjeve

Najmekši kiflići od dizanog tijesta s kvascem: ne trebate čekati, samo ih zamijesite i oblikujte, trik je u ovom sastojku

Piše T. S. M.
22. rujna 2025. - 08:10

Volite li jako mekane kifliće, a mrsko vam je u vrijeme potrebno za pripremu uračunati i barem sat i pol do dva za dizanje tijesta, nudimo vam recept za mekane kifliće od dizanog tijesta koji će riješiti sve vaše muke.

Priprema je jednostavna, a rezultat vrhunski i to bez čekanja i gnjavaže. Tajna je u sastojku koji već vjerojatno imate pri ruci, jer riječ je o omiljenom namazu koji se u kuhinji može iskoristiti na raznorazne načine, od obogaćivanja umaka i krem juha pa do mazanja na kruh i krekere.

Mislimo na krem sir i to po mogućnosti na one masnije varijante jer su ukusnije i u ovoj se ulozi bolje snalaze. Light varijantu ostavite za napadaje grižne savijesti.

Evo vam obećani recept za kifliće od dizanog tijesta, a vama prepuštamo odluku hoćete li ih puniti slatkim ili slanim nadjevom. Ovo tijesto podnosi sve vrste punjenja, a s obzirom na to da je ukusno već samo po sebi, nadjev možete i izostaviti.

Što se tiče posipanja, ako ćete koristiti slane nadjeve poput šunke, sira, ajvara ili tome sličnog, najbolje ih je posuti sezamom ili makom, a ako ćete koristiti slatke nadjeve poput džema i slatkih namaza, posegnite za sjeckanim lješnjacima i orasima ili za kokosom.

Kiflice s krem sirom

Sastojci:

750 g glatkog pšeničnog brašna
150 g krem sira
​30 g svježeg kvasca
75 ml mlijeka
75 ml suncokretova ulja
1 žlica soli
1 žličica šećera
1 jaje
sezam, orasi, mak...

Priprema:

U zdjelicu stavite usitnjeni svježi kvasac, šećer, toplo mlijeko i malo brašna. Ostavite desetak minuta da se zapjeni.

U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, ulje i pripremljeni kvasac. Kuhačom sve lagano promiješajte, pa po potrebi dodajte malo mlake vode. Tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi i zamijesite mekano, elastično tijesto koje se više ne lijepi.

Tijesto ne trebate dizati. Podijelite ga na četiri dijela, pa svaki razvaljajte u krug i izrežite na šest trokuta. Na širi kraj svakog trokuta stavite malo krem sira i zarolajte u kiflicu.

Kiflice posložite u lim obložen papirom za pečenje, premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom. Ostavite razmak između njih jer će narasti tijekom pečenja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta, dok lijepo ne porumene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:04