StoryEditorOCM
Slanotradicija balkana

Nekad seljačko jelo, a danas pravi gurmanski specijalitet: za recept je ključno da lonac ne otvarate i jelo ne miješate

Piše SD SPIZA
19. veljače 2024. - 13:41

Bosanski lonac, jedno od najautentičnijih jela balkanske kuhinje, danas se ne smatra samo običnim seljačkim jelom, već je izrastao u pravi specijalitet koji oduševljava i najprobirljivije gurmane. Ova gastronomska poslastica ima dugu i bogatu tradiciju koja seže duboko u prošlost, a njen recept čuvaju domaćice širom bivše Jugoslavije kao pravu dragocjenost.

Ono što čini bosanski lonac jedinstvenim je njegova priprema u glinenom loncu, što mu daje poseban šarm i ukus. Tijekom kuhanja, ključna je činjenica da se posuda nikako ne otvara, a jelo se ne miješa. Umjesto toga, različiti sastojci se lagano stapaju i međusobno prožimaju svoje ukuse i arome, stvarajući ukusan i slastan šug.

Osnovni sastojci bosanskog lonca su tri različite vrste mesa, obično govedina, janjetin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 11:58