StoryEditorOCM
Slanobogatstvo okusa

Nekoć sirotinjsko jelo, danas specijalitet: rajčice i stari kruh spajaju se u gustom jelu na žlicu koje ćete obožavati

Piše T. S. M.
18. srpnja 2025. - 13:25

Pappa al pomodoro je gusta, rustikalno je talijansko jelo podrijetlom iz Toskane. Mogli bismo ju svrstati u juhe, premda je teksturom gušća od juha na koje smo navikli.

Pappa al pomodoro priprema se od zrelih rajčica, maslinova ulja, češnjaka, bosiljka i starog kruha, pri čemu je najbolje koristiti kruh koji je star barem jedan dan, a idealno je koristiti domaći kruh od kiselog tijesta jer takav najbolje upija rajčicu i tako se pretvara u gustu i aromatičnu bazu jela.

Naravno, ovo se jelo može pripremiti od kupovnog kruha i od pasiranih rajčica, ali upravo domaći sastojci, uz jednostavnu pripremu, čine ovo jelo jednim od najboljih načina za iskoristiti ostatke kruha i stvoriti nešto zaista posebno.

Savjetujemo vam da prije posluživanja jelo pokapate s još malo maslinovog ulja i pospete s malo krupno ribanog parmezana.

Pappa al pomodoro 

Sastojci 

600 g zrelih rajčica 
200 g kruha bez kore 
700 ml povrtnog temeljca
3 žlice maslinovog ulja 
2 češnja češnjaka
svježi bosiljak
sol, papar

Priprema:

Rajčice kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite, odstranite sjemenke i narežite na komade. Ako koristite pasiranu rajčicu, preskočite ovaj korak.

Zagrijte maslinovo ulje. Dodajte oguljeni i lagano zgnječeni češnjak pa ga kratko pirjajte, samo dok ne zamiriše. 

Dodajte nasjeckane rajčice i kuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.

Dodajte natrgani kruh i povrtni temeljac. Začinite solju i paprom. Miješajte dok se kruh ne raspadne, a jelo ne postane gusto i kremasto.

Smanjite vatru, poklopite i pustite dan se kuha 20-ak minuta. Po potrebi dodajte još malo temeljca ili vode ako je pregusto.

Na kraju umiješajte natrgani bosiljak i ostavite poklopljeno još 5 minuta da se svi okusi povežu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:33