Pappa al pomodoro je gusta, rustikalno je talijansko jelo podrijetlom iz Toskane. Mogli bismo ju svrstati u juhe, premda je teksturom gušća od juha na koje smo navikli.
Pappa al pomodoro priprema se od zrelih rajčica, maslinova ulja, češnjaka, bosiljka i starog kruha, pri čemu je najbolje koristiti kruh koji je star barem jedan dan, a idealno je koristiti domaći kruh od kiselog tijesta jer takav najbolje upija rajčicu i tako se pretvara u gustu i aromatičnu bazu jela.
Naravno, ovo se jelo može pripremiti od kupovnog kruha i od pasiranih rajčica, ali upravo domaći sastojci, uz jednostavnu pripremu, čine ovo jelo jednim od najboljih načina za iskoristiti ostatke kruha i stvoriti nešto zaista posebno.
Savjetujemo vam da prije posluživanja jelo pokapate s još malo maslinovog ulja i pospete s malo krupno ribanog parmezana.
Pappa al pomodoro
Sastojci
600 g zrelih rajčica
200 g kruha bez kore
700 ml povrtnog temeljca
3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
svježi bosiljak
sol, papar
Priprema:
Rajčice kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite, odstranite sjemenke i narežite na komade. Ako koristite pasiranu rajčicu, preskočite ovaj korak.
Zagrijte maslinovo ulje. Dodajte oguljeni i lagano zgnječeni češnjak pa ga kratko pirjajte, samo dok ne zamiriše.
Dodajte nasjeckane rajčice i kuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.
Dodajte natrgani kruh i povrtni temeljac. Začinite solju i paprom. Miješajte dok se kruh ne raspadne, a jelo ne postane gusto i kremasto.
Smanjite vatru, poklopite i pustite dan se kuha 20-ak minuta. Po potrebi dodajte još malo temeljca ili vode ako je pregusto.
Na kraju umiješajte natrgani bosiljak i ostavite poklopljeno još 5 minuta da se svi okusi povežu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....